Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. De laatste ontwikkelingen in Den Haag met betrekking tot de VVD-beslissing om tegen het wetsvoorstel voor een referendum te stemmen en een verslag van de tweede dag van het debat over het Bijlmerrapport in de Tweede Kamer. Ook een reportage over de hype rondom de nieuwe Star Wars-film. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Eveneens de situatie rondom het kabinet in Den Haag en een portret van het team van het Psychiatrisch Ziekenhuis in Amsterdam dat zich over psychisch gestoorde zwervers buigt. Tevens zou de voormalige geheime dienst van de DDR – de Stasi – dissidenten moedwillig aan röntgenstraling hebben blootgesteld. Ned.1, 20.31-21.06u.

Hardtalk. Gesprek met voormalig militair Chris Moon die in 1995 bij een mijnopruimingsoperatie in Mozambique een arm en een been verloor. Inmiddels heeft hij de marathon van Londen gelopen en het boek One Step beyond geschreven. BBC World, 20.30-21.00u.

Nova. Gehele uitzending in samenwerking met Den Haag Vandaag over de nacht van senator Wiegel. Ned.3, 22.33-23.24u.

DOCUMENTAIRES

Veldpost Europa. In deze laatste aflevering van dit seizoen o.a. uit Manchester de mythe rond de auto van John Lennon; in Zwolle spreken kinderen de voorzitter van de Zwolse junkiebond Rooie Peter aan op zijn leefwijze en in Sevilla een doopfeest bij zigeuners. Ned.3, 19.59-20.30u.

Per saldo. Slot van een serie over het economisch landschap in Nederland gaat over de toekomst van de muziekindustrie. Met de technologische ontwikkelingen kan je in een handomdraai een cd kopiëren en met een speciale compressiemethode (MP3) passen er 100 liedjes op één cd. Valt er straks nog wel wat te verkopen voor de platenindustrie? Ned.3, 20.59-21.24u.

Vrede in Vukovar. Herhaling van de documentaire van juni vorig jaar over het werk van Max van der Stoel, de Hoge Commissaris van de Nationale Minderheden voor de Organisatie van Veiligheid en Samenwerking in Europa. Hij probeert een oplossing te vinden voor het huizenprobleem van een Kroatisch gezin en een Servisch echtpaar in Vukovar. Ned.1, 22.58-23.41u.

Het derde Oog. In de jaren '20 werd de wereld getroffen door een mysterieus virus, waarbij de honderdduizenden slachtoffers bewegingloos en sprakeloos achterbleven. Sommigen zouden dertig jaar later opnieuw `ontwaken'. Oliver Sachs schreef er het boek Awakenings over dat werd verfilmd. Volgens viroloog John Oxford is het niet uitgesloten dat het virus vroeg of laat opnieuw de kop opsteekt. Afl.: Prisoners of the forgotten plague. Canvas, 23.20-23.50u.

SPORT

Voetbal. Rechtstreeks verslag van de finale van het Europa Cup II-toernooi Lazio Roma-Real Mallorca. Wim Kieft analyseert de wedstrijd. Voorafgaand aan het rechtstreekse verslag een voorbeschouwing. Ned.2, 20.25-22.57u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gesprek met presentator Reinout Oerlemans over zijn programma Wedden dat...? en met twee Willem II-voetballers. Verder een optreden van de jazzformatie New Cool Collective en stand-up comedian Jörgen Rahmann. RTL4, 23.15-24.00u.

KUNST

C Land. Aandacht voor het komende Festival aan de Werf in Utrecht, dat voor de 14de keer wordt gehouden. O.a. met feesten, optochten en een trance-ritueel in een grote Egyptische tent op het Domplein. Ned.3, 20.30-20.59u.

FILM

National Lampoon's Senior Trip (Kelly Makin, 1995, VS). Eendimensionale klucht waarin opgeschoten studenten verzeild raken in de politieke slangenkuil van Washington. SBS6, 20.30-22.10u., met reclame.

Bright Lights, Big City (James Birdges, 1988, VS). Intelligente verfilming van bestseller laat Michael J. Fox overtuigen als schutterige jongeman die verdriet om weggelopen vriendin en overleden moeder probeert te smoren in nachtelijk New York, waar cocaïne en drank de boventoon voeren. Tragikomisch gevoel voor understatement. Ook met Kiefer Sutherland. Veronica, 20.30-22.25u., met reclame.

Monsieur Klein (Joseph Losey, 1976, Frankrjjk/Italië). Vermaarde, Kafkaeske thriller verbeeldt met verbijsterend inzicht de geperfectioneerde kille organisatie van de jodenvervolging en de lauwe belangstelling van de Parijse bevolking anno 1942. Met Alain Delon, Jeanne Moreau. ZDF, 1.15-3.15u., nagesynchroniseerd.

Voodoo Woman (Edward L. Cahn, 1957, VS). Zie Film-vooraf. BBC1, 1.25-2.40u., zw.

La Salaire de la Peur (Henri-Georges Clouzot, 1952, Frankrijk). Loeispannende thriller-klassieker van de `Franse Hitchcock' over vier ontgoochelde mannen die twee vrachtwagens met explosief nitroglycerine door de Midden-Amerikaanse jungle leiden. Gouden Palm voor de film en acteursprijs voor Charles Vanel in Cannes 1953. Ook met Yves Montand. Later nodeloos opnieuw verfilmd als Sorcerer (William Friedkin, 1977). ARD, 1.50-3.55u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Teufel in Seide (Rolf Hansen, 1955, West-Duitsland). Huwelijk tussen musicus en muziekuitgeefster loopt uit op nachtmerrie. Met Lili Palmer, Curd Jürgens. Morgen, ZDF, 9.03-10.45u., zw.

Titanic (Herbert Selpin & Werner Klinger, 1943, Duitsland). Propagandistische reconstructie van scheepsramp. Klinger verving tijdens de opnamen regisseur Selpin, die na zijn arrestatie zelfmoord zou hebben gepleegd. Morgen, ARD, 10.35-12.00u., zw.

Goin' South (Jack Nicholson, 1978, VS). Tweede door Nicholson geregisseerde speelfilm is een semi-komische western waarin outlaw (Nicholson) de doodstraf ontloopt door huwelijk met goedwillende oude vrijster annex mijneigenaresse Mary Steenburgen. Bijrollen van John Belushi en Danny De Vito. Morgen, SBS6, 15.10-17.00u., met reclame.