Roel Pieper stapt na een jaar alweer op bij Philips

Bestuurslid Roel Pieper van Philips, een jaar lang beschouwd als de belangrijkste kandidaat voor de opvolging van president Cor Boonstra, stapt per 1 juni van dit jaar op. Volgens ingewijden is Pieper in de race voor een baan bij Hewlett-Packard.

In een telefonische reactie verklaarde Pieper gisteren dat hij begin juni ,,in elk geval niet op straat'' staat. Over de redenen van zijn vertrek wil hij niets kwijt. ,,Ik ga me concentreren op dingen die ik met plezier en energie zal kunnen doen'', zegt hij. Kon dat dan niet bij Philips? ,,We hebben afgesproken daar verder niks over te zeggen.''

Volgens Philips hebben beide partijen ,,in onderlinge overeenstemming'' besloten Piepers contract te beëindigen. Bronnen dichtbij Pieper zeggen dat hij en Boonstra op Piepers boot in Nice enkele weken geleden nog een ontmoeting hebben gehad. Die zou zijn uitgelopen op een confrontatie, omdat Boonstra voorlopig wilde aanblijven en Pieper hem dus niet op korte termijn zou kunnen opvolgen.

Binnen Philips wordt echter beweerd dat al veel langer duidelijk was dat Pieper niet in aanmerking zou komen voor de opvolging van Boonstra. Pieper zou al vrij snel ruzie hebben gemaakt en niet in staat zijn geweest zich voldoende aan te passen aan de Philipscultuur. ,,We hadden na een jaar het gevoel dat het beter was de samenwerking niet voort te zetten'', aldus een woordvoerder van Philips vanmorgen. Philips ontkent dat Pieper en Boonstra het niet eens waren over kwesties die de strategie van het concern betreffen, zoals de vraag hoeveel geld Philips moet investeren in nieuwe mogelijkheden rond Internet.

Pieper, die vorige week nog ontkende dat zijn vertrek aanstaande was, trad iets meer dan een jaar geleden bij Philips in dienst en was als bestuurslid verantwoordelijk voor strategie en technologiebeleid. Na het vertrek van diverse andere bestuurders kreeg hij aanvullende verantwoordelijkheden van voormalige collega's toegeschoven. De raad van bestuur van Philips heeft afgelopen maandag nog over de kwestie-Pieper vergaderd. Volgens een woordvoerder zal voor Pieper voorlopig geen vervanger worden aangetrokken.

Door het vertrek van Pieper blijft Philips achter zonder de beoogd opvolger van president Boonstra. De belangrijkste leden van de raad van bestuur die nu nog voor het presidentschap in aanmerking komen zijn Adri Baan (nu verantwoordelijk voor consumentenelektronica) en Arthur van der Poel (halfgeleiders). Volgens een woordvoerder van Philips zouden ook leden van de Groepsraad (een stap onder de raad van bestuur) in aanmerking kunnen komen voor de opvolging van Boonstra. ,,Maar voorlopig is dat niet aan de orde.''

ANALYSE: pagina 19