RETOUR DEN HAAG

Samen met Martin Bril schreef voormalig soapscenarist Rogier Proper de scripts voor Retour Den Haag, een VPRO-verfilming van het dagboek dat Ed van Thijn schreef tijdens zijn val in de IRT-affaire. Alhoewel, verfilming... ,,We hebben de feiten lekker verdraaid'', zegt Proper. ,,Dat is veel leuker. We hebben er zelfs aan getwijfeld of we wel de echte namen moesten gebruiken van personages als Hirsch Ballin, Dales of Kok. Bovendien was het een nogal saai boek. En ontzettend slecht geschreven. Het komt eigenlijk maar in één van de drie delen voor.''

Een historisch drama is Retour Den Haag dus niet, waarschuwt Proper. ,,Van Nordholt hebben we echt een karikatuur gemaakt. Een man die zelfs nog achter de piano in uniform zit. Die grote politieke ambities had en uit was op de baan van Van Thijn. Ook de relatie tussen die twee hebben we aangedikt. Alsof Ed een enorm ontzag had voor petten. Wat wij weer verklaren uit zijn joodse verleden.''

De serie mag dan geen historisch document zijn, het is wel een weerspiegeling van het beeld dat het schrijversduo van de Nederlandse politiek heeft. En dat is geen prettige. ,,Een politiek die mensen op posten benoemt waarvan ze toeten noch blazen weten. Waar enorme verantwoordelijkheden genomen worden zonder dat iemand weet hoe de situatie te beheersen. Iedereen doet maar wat. En vervolgens maar weer praten en praten om de handen schoon te houden. Dat ene zinnetje: `Ed, we runnen een drugslijn', en Van Thijn die dan zegt: `Hoezo WE?' Dat is kenmerkend. Men snapt niet waarvoor men verantwoordelijk is. Dat heeft de Bijlmer Enquête toch ook weer aangetoond?''

Of regisseur Peter de Baan de scripts goed heeft vertaald? ,,Dat mag je een scenarioschrijver nooit vragen'', meent Proper. ,,Het resultaat wijkt per definitie altijd af van hoe je het ooit in je hoofd bedacht had. Als schrijver moet je afstand proberen te nemen.''