Renners PDM ontkennen gebruik EPO

Oud-ploegleider Jan Gisbers en vier oud-wielrenners van PDM ontkennen dat zij gebruik van bloeddoping hebben geïntroduceerd bij hun latere werkgever Festina. Volgens de voormalige verzorger Willy Voet van Festina hadden de Nederlanders bij PDM veel ervaring met het eiwithormoon EPO toen zij in 1993 bij de Franse ploeg in dienst traden. ,,Ik heb nooit met EPO gewerkt'', reageert Gisbers.

Hij krijgt bijval van Jean-Paul van Poppel, oud-sprinter van PDM en Festina. De huidige bondscoach van de Nederlandse vrouwenploeg verdenkt Voet van commerciële motieven. ,,Allemaal roddel en achterklap. Hij wil geld verdienen over de ruggen van mensen die er niets mee te maken hebben'', zegt Van Poppel.

Volgens Gert Jakobs, destijds waterdrager en nu ploegleider van Piels, was bij PDM geen sprake van een structureel dopingplan. ,,Ook de prestaties bij Festina geven geen reden tot verdachtmakingen. Dat ene jaar was een drama. Festina is pas hard gaan fietsen toen de Nederlanders weg waren.''

Volgens de voormalige klimspecialist Steven Rooks, tegenwoordig ploegleider van TVM, doet Voet onverantwoorde uitlatingen. ,,Ik ben een van zijn slachtoffers. Maar wat denk je van Bjarne Riis? Hij zou een hematocrietwaarde van zestig procent hebben gehad. Hoe kan Voet dat nu beweren? Hij heeft nooit met Riis gewerkt. Als ik Riis was, zou ik Voet keihard aanpakken. Zelf wil ik er geen woorden meer aan vuil maken. Het is verleden tijd'', aldus Rooks.

Voet uit zijn beschuldigingen aan het adres van PDM in een vraaggesprek met het Franse sportblad l'Equipe. In zijn gisteren verschenen boek Massacre à la Chaîne (slachting aan de lopende band), schrijft hij over georganiseerd dopinggebruik in het wielerpeloton. Voet werd vorige zomer in een materiaalwagen van Festina aangehouden met een halve apotheek aan verboden middelen in de kofferbak. Volgens de oud-verzorger is negentig procent van het peloton gedrogeerd en spelen de Nederlanders een bedenkelijke rol in het dopingvraagstuk.

Behalve Gisbers verhuisden Jakobs, Van Poppel en Jos van Aert in 1993 van PDM naar Festina. Rooks reed eerst voor PDM, toen bij Buckler en later bij Festina. PDM was in 1991 in opspraak geraakt tijdens de Tour de France, waar alle renners met het bedorven voedingsmiddel Intralipid waren geïnjecteerd. De hele ploeg ging ziek naar huis. Ploegarts Wim Sanders werd door de ploegleiding van PDM verantwoordelijk geacht en op staande voet ontslagen. Hij werd opgevolgd door de Belgische arts Eric Ryckaert, die in '93 ook naar Festina vertrok.

Volgens Voet was zijn vriend en collega Ryckaert de spil in het dopingnetwerk bij Festina. Hij zou bij de Franse sponsor een nieuwe medische begeleiding hebben geintroduceerd. Gisbers vertrok in 1993 al binnen een paar maanden bij Festina. Hij werd opgevolgd door Bruno Roussel, die vorig jaar met Voet en Ryckaert in opspraak raakte tijdens de Tour.

Volgens de omstreden Gisbers moet Hein Verbruggen zich als voorzitter van de internationale wielrenunie beraden over zijn functioneren. Verbruggen is niet onder de indruk van de woorden van Gisbers. ,,Telkens blijkt dat mensen die onder hun eigen verantwoordelijkheid willen uitkomen anderen gaan beschuldigen. Ik wil hier verder niet op reageren.''