Remkes kritisch over koop Oibibio

Staatssecretaris Remkes (Volkshuisvesting) is verbaasd over de steun van de Amsterdamse wethouder Stadig voor de aankoop van het spiritueel centrum Oibibio door de woningcorporatie Het Oosten. Stadig had eerder samen met zijn collega's uit de ander drie `grote' steden Remkes verweten dat hij de woningcorporaties het commerciële pad op zou drijven. De staatssecretaris wil dat de corporaties zich ontwikkelen tot maatschappelijke ondernemingen waarbij ze, mits ze hun maatschappelijke functie blijven maar blijven uitoefenen, ook commercieel mogen gaan werken.

Remkes zei dit gisteren tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer toen meerdere fracties hem opheldering vroegen over de aankoop van het centrum door de Amsterdamse woningcorporatie. Een deel van de Kamer zet daar vraagtekens bij; een minderheid (PvdA, GroenLinks en SP) heeft grote bezwaren.

De staatssecretaris zegde de Kamer gisteren toe de aankoop te zullen laten onderzoeken. Als blijkt dat deze niet aanvaardbaar is, dan zal hij Het Oosten dwingen de aankoop ongedaan te maken. Dit volgens bijvoorbeeld, aldus Remkes, het pand weer te verkopen. De aankoop is omstreden omdat woningcorporaties werken met kapitaal dat gedeeltelijk afkomstig is van de overheid. Ze genieten ook diverse belastingvrijstellingen.