`Regel handel via Internet'

E-commerce, kopen en verkopen via Internet, is vaak ondoorzichtig, onveilig en onbetrouwbaar. De kans is groot dat de consument die diensten en producten via Internet aanschaft, de valkuilen te laat ziet. De Consumentenbond pleit daarom voor een gedragscode voor bedrijven die handelen via Internet.

Vertegenwoordigers van banken, bedrijven, maatschappelijke organisaties, adviesbureaus, vaktijdschriften, providers en brancheorganisaties buigen zich morgen in Utrecht op uitnodiging van de bond over de positie van de consument in e-commerce. Juist de verwachte enorme toename – 300 procent dit jaar al – van de handel via Internet zal problemen geven. Nu zijn het meest voorlopers, mensen die handig zijn met de computer, die vanuit de bureaustoel spullen aanschaffen. Het grote publiek is digitaal minder bedreven. Als e-commerce dan onveilig blijkt of moeilijk te doorgronden, flopt het, vreest de bond.

Tot nu toe zijn het vooral bedrijven die dromen van de nieuwe markten. Aan de positie van de consument is nog weinig gedacht. Welk rechtssysteem geldt bijvoorbeeld bij een aankoop; dat van de koper of van de verkoper, ergens in de wereld? Consumenten zouden dat zelf moeten kiezen, vindt de bond. Hoe betaald wordt zou de consument ook moeten uitmaken. De bond wil een gedragscode voor handelende bedrijven. Via een beeldmerk op hun website (de Internet-etalage) kunnen ze aangeven dat zij die code onderschrijven.

Interpay, de organisatie die het betalingsverkeer van Nederlandse banken regelt, maakte gisteren bekend dat Nederlandse gebruikers van het elektronisch betaalmiddel I-Pay in de tweede helft van dit jaar ,,veilig'' digitale aankopen kunnen doen in Scandinavië, Duitsland, Zwitserland en Frankrijk. Consumenten kunnen met I-Pay op Internet zowel betalen met een credit-card als met een pinpas.

Het begin van de mondialisatie, zo bestempelde directievoorzitter W. Stolwijk van Interpay de eerste buitenlandse aanzetten. Dat veilig shoppen vanuit Nederland in Amerikaanse webwinkels nog niet mogelijk is, noemt hij logisch. ,,Nederland loopt voor de troepen uit. Andere landen moeten hun infrastructuur nog ontwikkelen of aanpassen.'' Binnen enkele jaren moet een veilige afwikkeling op de belangrijkste plaatsen in de wereld mogelijk zijn, voorspelde de Interpay-voorman.

In Nederland zijn nu 180 winkels aangesloten op I-Pay. Ook grote bedrijven als Microsoft, KPN en KLM hebben zich bij I-Pay gemeld. (ANP)