`Organisatorische maatregelen' in Boijmans

,,Met goede wil en een aantal organisatorische maatregelen moet het mogelijk zijn om tot een goede samenwerking te komen.'' Dat is de conclusie van PvdA-senator Erik Jurgens, die de afgelopen weken de vertrouwenscrisis tussen staf en directeur Chris Dercon van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam onderzocht. Een van die maatregelen is dat tijdelijk een lid aan de directie wordt toegevoegd om organisatorische veranderingen door te voeren, zo blijkt vandaag uit een mededeling van het museum. Aanleiding tot de vertrouwenscrisis, die begin april ontstond, was Dercons voorgenomen verkoop van een schilderij van Mark Rothko. De museumstaf reageerde bij monde van drie hoofdconservatoren niet alleen woedend op dit verkoopplan, maar verzette zich ook tegen het managementbeleid als geheel en tegen een verdere samenwerking met Dercon. Dat beleid getuigde, volgens de conservatoren, van weinig consistentie en gebrekkige communicatie. Na een gesprek met wethouder H. Kombrink van kunstzaken (PvdA) werd Jurgens gevraagd met alle betrokkenen te praten en naar een oplossing te zoeken. Morgenmiddag licht Jurgens zijn advies op een persconferentie toe.