Nationalisten sluiten pact met ETA-partij

De Baskisch-nationalistische partijen hebben gistermiddag een regeringsovereenkomst getekend met de politieke aanhang van de afscheidingsbeweging ETA.

Het pact verstevigt de huidige minderheidsregering van de Baskische nationalisten in de regio, maar is volgens de Baskische regio-president Juan José Ibarretxe vooral een noodzakelijke stap om de vrede in Baskenland te bereiken. De niet-nationalistische partijen in Baskenland hebben het akkoord evenwel scherp veroordeeld als een knieval voor het terreurgeweld van de ETA.

De overeenkomst tussen de ,,gematigd'' Baskisch-nationalistische PNV en Euskal Herritarrok (EH), de partij van de politieke ETA-aanhang, werd gistermiddag getekend in de Baskische hoofdstad Vitoria. Volgens het akkoord zullen de ondertekenaars zich inzetten met ,,politieke en democratische'' middelen in het Baskische conflict. Ook steunen de partijen de totale beëindiging van ,,alle geweldsacties''. Een expliciete veroordeling van het terreurgeweld, eerder door regio-president Ibarretxe genoemd als een noodzakelijke voorwaarde, ontbreekt.

Zowel de conservatieve Partido Popular (PP) als de socialistische PSOE wijst het pact van de hand. Volgens de PP-lijsttrekker voor Baskenland, Carlos Iturgaiz, gaat regio-president Ibarratxe nu regeren ,,met een partij die de moordenaars van mijn collega-raadsleden op haar kieslijsten zet''. EH heeft voor de gemeentelijke en provinciale verkiezingen die in juni in Baskenland worden gehouden diverse gevangen ETA-terroristen verkiesbaar gesteld.

Het pact omvat afspraken over financiën, cultuur- en taalpolitiek en de versterking van het Baskisch-nationalistische streven naar een eigen natie. Niet openbaar zijn de afspraken over een mogelijke verdeling van gemeentelijke provinciale bestuursposten. Anders dan voorheen doet de politieke ETA-aanhang mee aan de provinciale verkiezingen. In de provincie Guizpúzcoa, waar de aanhang traditioneel het grootst is, zou de radicale partij hoog kunnen eindigen en daardoor mogelijk de zeggenschap kunnen krijgen over de lokale spaarbanken en andere financiële middelen.