Moord

De Amerikaanse ambassadeur voor mensenrechtenzaken, David Scheffer, heeft gisteren gezegd dat de Serviërs bij massa-executies in 75 verschillende dorpen in Kosovo de afgelopen weken zeker vijfduizend Kosovaren hebben vermoord. ,,Het aantal is in werkelijkheid waarschijnlijk veel hoger'', aldus Scheffer in Brussel.

Scheffer zei ook dat 225.000 mannen in Kosovo, in leeftijd variërend van 14 tot 59 jaar, worden vermist. Volgens hem betekent dat niet dat de mannen zijn vermoord, maar ze zijn niet met hun families naar het buitenland gekomen en over hun lot is geen duidelijkheid.

Volgens Scheffer worden Kosovaren op grote schaal als `menselijk schild' bij militaire objecten gebruikt en is in Kosovo sprake van een ,,door de regering [in Belgrado] geplande campagne om, door gedwongen deportatie of moord, het grootste deel van een etnische bevolking te elimineren''. (Reuters)