Kung fu op klompen in Jackie Chans Rotterdam

In de tweede helft van Who Am I? van de Aziatische actieheld Jackie Chan figureren een paar prominente Rotterdamse locaties. Chan drinkt een drankje aan de voet van de Erasmusbrug en glijdt van de glazen helling van het Nedloyd-gebouw. In de finale rukt het Nederlandse leger, dat gratis zijn medewerking verleende, met groot materieel op naar de Willemsbrug. Voor de Nederlandse fans van de Fred Astaire van de vechtkunst is het lollig om te zien dat de vaderlandse klomp zich ook als rekwisiet in een gevecht laat gebruiken. Chan trapt er zijn tegenstanders mee om de oren.

Who Am I? begint evenwel in Zuid-Afrika, waar op miraculeuze wijze ook wat Rotterdams kan worden aangetroffen. Chan is de enige overlevende van een geheime missie die te maken heeft met een geheimzinnige meteoriet die boeven van de CIA als energiebron willen gebruiken. Chan is zijn geheugen kwijt en wordt door de stam die hem vindt `WhoamI' gedoopt. Die stam is een wonder van ouderwetse stereotypie; onze held wordt door de in raffiarokjes gehulde, oengaboenga schreeuwende inboorlingen nog net niet in een kookpot gestopt. Maar hij verslaat wel een leeuw.

Who Am I? is een in Hong Kong geproduceerde film van Chan, die eerder werd gemaakt dan het Amerikaanse Rush Hour, die hier weer als eerste werd uitgebracht. De film bevat beproefde elementen als abominabel acteren, gebrekkige nasynchronisatie, een stupide plot, en moppige terzijdes. Maar er zijn ook weer geweldige, door Chan zelf uitgevoerde stunts en fraai gechoreografeerde gevechten. Er is een inventieve autorit door Kaapstad en een lang trap- en duikgevecht op het dak van het Nedloyd-gebouw. Naar verluidt heeft Chan in Zuid-Afrika ook nog op een neushoorn gereden, maar die stunt ontbreekt omdat de crew vergeten was de camera te laden. In de outtakes aan het eind van de film ligt Chan als vanouds lachend op een brancard na het mislukken van een van zijn huzarenstukjes.

Who Am I?. Regie: Jackie Chan en Benny Chan. Met: Jackie Chan, Michelle Ferré, Mirai Yamamoto. In: City, Amsterdam; Pathé, Scheveningen, Pathé, Rotterdam.

    • Bianca Stigter