Jacht kan weer van Nice naar Californië

Als de voortekenen niet bedriegen kan Roel Pieper zijn jacht weer terugbrengen van Nice naar Californië. Als Pieper de sollicitatieprocedure tot een goed einde brengt wacht hem een baan bij Hewlett Packard, een computerbedrijf dat hoofdkantoor houdt in Palo Alto. Misschien kan Pieper daar volgend jaar Lewis Platt opvolgen. ,,Wie weet'', aldus Pieper gisteren in een telefonische reactie.

De periode van 13 maanden die Pieper (43) heeft doorgebracht bij Philips is het kortste dienstverband in een carrière die toch al niet getekend werd door langdurige aanstellingen. Pieper, geboren in Vlaardingen, bleef na zijn studie informatica weliswaar tien jaar in dienst van het Duitse Software AG, maar wisselde daarna vaak van baan. Hij was twee jaar bestuursvoorzitter van AT&T-dochter Unix System Laboratories (USL) en daarna twee jaar baas bij Tandem-dochter UB Networks.

Op 1 januari 1996 werd hij aangesteld als bestuursvoorzitter van Tandem. Dit dienstverband duurde nauwelijks anderhalf jaar, omdat Pieper zijn bedrijf medio 1997 in de armen loodste van pc-maker Compaq, waar hij de verantwoordelijkheid kreeg over de internationale activiteiten. Omdat de Duitse Compaq bestuursvoorzitter Eckardt Pfeiffer intussen is ontslagen heeft Pieper naar verluidt ook al een oriënterend gesprek gevoerd met president-commissaris en waarnemend bestuursvoorzitter Ben Rosen van Compaq. Aan zijn vertrek bij Compaq hield Pieper volgens een inventarisatie van de Amerikaanse krant USA Today omgerekend zo'n 140 miljoen gulden over. Volgens Philips zit er dit keer voor hem geen `gouden handdruk' in.

De snelle wisselingen van baan die Pieper gedurende zijn carrière heeft doorgemaakt behoren volgens een voormalig bestuurslid tot de redenen dat hij niet goed lag bij Philips. Volgens een van de huidige werknemers die van tijd tot tijd met hem overlegden had Pieper met vele mensen binnen Philips ruzie.

Hoewel Pieper bij zijn aantreden in kleine kring verkondigde dat hij bij Philips een toppositie had bedongen met ingang van het begin van dit jaar is het duidelijk dat hij niet heeft kunnen aarden. Een aantrekkelijk deel van zijn werkzaamheden betrof het onderhouden van zakelijke contacten op zijn jacht in Nice. Pieper ging zeilen met toonaangevende mensen uit de computerbranche, zoals Microsofts tweede man Steve Ballmer en Oracle-topman Larry Ellison.

Maar vanaf het begin was ook duidelijk dat Piepers aanstelling bij Philips aanpassing vergde. Zo trad de in Amerika zeer publiciteitsbewuste Pieper bij het gesloten Philips plotseling nauwelijks meer naar buiten. En dat was niet de enige koerswijziging die van Pieper werd geëist. Volgens een ingewijde besloot hij vorig jaar zijn snor af te scheren, omdat Boonstra vindt dat zoiets bestuursleden niet betaamt.

    • Michiel van Nieuwstadt