Internationale beurzen

LONDEN

Het telecommunicatieconcern BT zorgde ervoor dat de index van de Britse effectenbeurs vanochtend een klein plusje noteerde. De vierde-kwartaalcijfers van de voormalige monopolist vielen beleggers zodanig mee dat de koers met 3,7 procent steeg. De index FTSE 100 boekte vervolgens een plusje van 0,08 procent tot 6211,1 punten.

Zowel BP Amoco als Shell had een negatieve invloed op de index. Beleggers zijn nog steeds beducht voor een daling van de toch al lage olieprijs.

FRANKFURT

Op de Duitse beurs had het – gisteren aangekondigde – strengere rentetoezicht van de Amerikaanse centrale bank gevolgen. De beeldbepalende DAX daalde met 0,3 procent tot 5168,1 punten. Grootste slachtoffer was het elektroconcern Siemens dat ruim 2 euro inleverde tot 66 euro. Een bijeenkomst van analisten bij Siemens zou teleurstellend zijn verlopen.

PARIJS

Na de winst (2 procent) van gisteren deed de Franse beurs vanochtend een stapje terug. De CAC 40 moest 0,33 procent inleveren tot 4.299,5 punten. Vooral de banken konden zich in een grote populariteit verheugen. De koers van BNP nam met 3,2 procent toe, terwijl Société Générale en Paribas – de banken die BNP wil overnemen – respectievelijk 2,6 en 3 procent wonnen.

NEW YORK

De effectenbeurs in New York sloot gisteren lager na lange tijd op winst te hebben gestaan. De stemming sloeg om toen de Fed, het stelsel van de Amerikaanse centrale banken, bekendmaakte een renteverhoging te overwegen. De Dow Jones-index eindigde de handel met een verlies van 16,52 punten op 10.836,95.

Een positieve uitschieter onder de dertig fondsen in de Dow Jones-index was Hewlett-Packard. Het computerconcern publiceerde maandag nabeurs meevallende kwartaalcijfers en zag die beloond met een forse koerswinst van bijna 8 procent. Philips, dat na het sluiten van de beurs in Amsterdam het vertrek van tweede man Roel Pieper aankondigde, eindigde de handel op 91 dollar (85,20 euro), 1,7 procent lager dan het slot in Amsterdam.

AZIË

De effectenbeurs in Tokio is vanochtend flink lager gesloten onder invloed van het rentesignaal van de Fed. De Nikkei-index daalde met 250,44 punten (ruim 1,5 procent) tot 16.128,18. Ook in Hongkong gingen de aandelenkoersen gemiddeld met 1,8 procent omlaag. Op de meeste andere beurzen in het Verre Oosten ging het beter. De koersindex in Zuid-Korea sloot 0,8 procent hoger.