Fransman Jalabert wint etappe in Giro, roze trui Blijlevens

Wielrenner Laurent Jalabert heeft gisteren de vierde etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De Fransman steeg in het algemeen klassement naar de tweede plaats. Jalabert verkleinde zijn achterstand op Jeroen Blijlevens tot achttien seconden. De Nederlander blijft drager van de roze leiderstrui.

De Italiaan Mauro Radelli bepaalde gisteren het wedstrijdbeeld van de vierde etappe, die leidde van Vibo Valentia naar Terme Luigiane. De eenzame vluchter had onderweg een voorsprong van bijna vijf minuten op zijn achtervolgers. Na een zware krachtsinspanning van de TVM-renners, die de roze trui van kopman Blijlevens moesten verdedigen, werd Radelli twintig kilometer voor de finish voorbijgereden door het peloton.

Jalabert was in de finishplaats de sterkste op de laatste helling. Hij versloeg de Italianen Matteo Fagnini (tweede) en Davide Rebellin (derde) in de eindsprint. De Zwitsere wereldkampioen Oscar Camenzind eindigde op de vierde plaats. Sprintspecialist Blijlevens kon zich niet meten met de beste klimmers. Hij verspeelde tien seconden op Jalabert en eindigde op de 63ste plaats.

Voor Jalabert betekende de ritzege in de Giro een voltooiing van een trilogie. Hij behaalde eerder dagprijzen in de Tour en de Vuelta. ,,Dit was mijn grote doel bij de start'', zei de Franse kampioen. Voor Blijlevens ging dezelfde wens afgelopen maandag in vervulling. Hij kreeg bovendien de felbegeerde maglia rosa in bezit. Gezien zijn beperkte klimcapaciteiten concentreert de kopman van TVM zich vooral op de paarse trui, als leider van het puntenklassement.

Blijlevens wacht vandaag een zware beproeving. In het zuiden van Italië staat de eerste (lichte) bergetappe op het programma. Titelverdediger Marco Pantani heeft slechts een halve minuut achterstand op de Nederlandse klassementsleider. Pantani maakt een sterke indruk in de Giro. Hij reed de afgelopen dagen in dienst van zijn sprintende ploeggenoten van Mercatone Uno.

De Spanjaard José Alberto Martinez heeft gisteren de eerste etappe van de Franse rittenkoers Midi Libre gewonnen. Zijn lange vluchtpoging werd beloond met de dagprijs. De Belg Marc Streel finishte met een achterstand van bijna twee minuten op de tweede plaats. De Fransman Laurent Desbiens werd derde.