Examenmail

Woede

Waarom hadden we bij het examen Nederlands Mavo-D zo weinig tijd??? Er was nog bijna niemand klaar. Dit had 2,5 uur moeten zijn i.p.v 2 uur. Sorry hoor, ik moest even mijn woede kwijt.

LEONIE

Ergere dingen

Vanaf vandaag maak ik mij niet meer druk. Slagen of zakken, ik zie het allemaal wel. Want ik hoorde dat ik in Guatemala geen burgerrechten krijg. Ik ben namelijk een Maya-indiaan. Dus eigenlijk mag ik heel blij zijn dat ik eindexamen mag doen. Dus ik denk maar: er zijn wel ergere dingen. Dus kom maar op met vragen over Nederlandse landschappen, politieke besluitsvormingen enz. Ik kan het allemaal aan en dan te bedenken dat ik gister heel anders dacht. Ik zag mezelf al een heel jaar huilen op mijn kamer.

ELISA VAN PARYS

Aerdenhout

Kennis gaat boven inzicht

Inzicht, inzicht en nog eens inzicht. De examens staan dit jaar vol met inzichtvraagstukken. Parate kennis van de leerling wordt blijkbaar niet meer op prijs gesteld. De examinatoren oefenen zo te zien al hevig voor de examens van 2001, door ons nu maar alvast als proefkonijntjes te gebruiken. Allemaal leuk en aardig hoor, maar ik heb helemaal geen profiel gekozen en ben nog steeds van mening dat directe kennis altijd nog voor een snellere oplossing van de vraag zorgt.

HANK GARNAAT 6 VWO

Erasmus College Zoetermeer

Faalangst!

Hoi! Zojuist heb ik het VWO-examen scheikunde gemaakt, en het viel...hartstikke mee! Al sinds een week zit ik te kampen met examenvrees. Dat was gisteren tijdens Nederlands samenvatting duidelijk merkbaar; ik heb het niet zo goed gemaakt. Ik vroeg me daarom gisteravond af hoe ik mijn scheikunde examen beter zou kunnen maken. Nadat ik jullie artikel over faalangst had gelezen, heb ik mijn mentaliteit veranderd. Ik stapte vanmiddag de gymzaal binnen met de gedachte: `ik concentreer me op dat wat ik weet!' En voilà, het heeft geholpen!

GERRIT CORDES VWO 6

Van Maerlant Lyceum Eindhoven

eindexamen99 www.nrc.nl