Drie daklozen in een Amsterdamse zomer

De Belgische acteur Peter Gorissen maakt zijn speelfilmdebuut in de Nederlandse film Dropouts, en het is een sterk debuut. Gorissen speelt Stefan, een dakloze alcoholist die in de buurt van het Centraal Station in Amsterdam raast, tiert en mijmert. Hij wisselt lege flessen in voor statiegeld, hij regelt het verkeer, hij maakt steeds ruzie met dezelfde agent. Drift is de enige emotie die hij nog wenst te uiten, maar nooit kun je voorspellen wanneer hij dat doet, misschien wel als jij voor het station per ongeluk te dicht langs hem loopt - zo geloofwaardig is Gorissen in zijn rol dat je hem ook buiten de bioscoop lijkt te kunnen tegenkomen.

Dropouts is een film van Will Wissink (regie) en Zebi Damen (scenario en vrouwelijke hoofdrol). Hij gaat door waar de verbeelding van de meeste mensen stopt. Iedereen vraagt zich toch af waarom die jonge jongen die de Z verkoopt dakloos is geworden, of waar die oude vrouw met die plastic tassen de nacht doorbrengt? Dropouts vertelt het verhaal van drie daklozen; het voorziet hen van een achtergrond en laat zien hoe ze overleven in Amsterdam tijdens de zomer van 1997, toen de Eurotop de stad zowel gezelliger als onverdraagzamer maakte. Wissink en Damen deden onderzoek voor hun film door gesprekken met daklozen en hulpverleners en door deelname aan een `Stadsjungle Survival Weekend'. Aan de lowbudget film, die pas achteraf een beetje subsidie kreeg, werkten ook vele daklozen mee. De film heeft een lieve, lichte toon, die de kleine gebreken van het scenario en het spel van anderen dan Gorissen, doet vergeten. Wissink en Damen vragen geraffineerd zowel medelijden met als acceptatie van hun hoofdpersonen. Dropouts is de eerste van wat een reeks eigentijdse films met een maaschappelijk geëngageerd karakter moet worden.

Behalve over Stefan gaat Dropouts over Gina, een illegale prostituée (Damen), en over Dennis, een jongen die van huis is weggelopen nadat zijn moeder is overleden. Delen van Dropouts zijn van een afstand, haast documentair gefilmd. We zien Gina tippelen, Stefan uit een opvanghuis gezet worden en Dennis van een andere dakloze een broodje stelen. Andere zwervers spuiten, zitten gek te wezen of regelen hun werk via een mobiele telefoon. Gaandeweg sluit het uit de groep gelichte drietal vriendschap, maar het is niet zeker of hun verleden, verslaving en verbittering een ander leven nog wel toelaat. Voor zolang het duurt, gunnen Wissink en Damen hen romantiek en fantasie. Wissink (1965), die in 1986 afstudeerde aan de filmacademie met een korte film over een mensenetende telefoon, wist zelf een soort horrorbeelden in Dropouts te integreren en het Vondelpark `s nachts zo verlaten te maken dat je er een vrouw kunt begraven.

Dropouts, dat vorig jaar op het Nederlands Film Festival genomineerd werd voor een Gouden Kalf voor beste film, wordt vanavond om 20.30 uur op een groot scherm vertoond op de Nieuwmarkt in Amsterdam. Alle daklozen van Amsterdam zijn voor deze première uitgenodigd.

Dropouts. Regie: Wil Wissink. Met: Peter Gorissen, Zebi Damen, Ashwin Mohanpersad. In: Cinecenter, Ketelhuis, Amsterdam; Poelestraat, Groningen; Movies, Utrecht.

    • Bianca Stigter