Dell maakt verwachte winst en passeert IBM

De winst van computerproducent Dell is in het eerste kwartaal 42 procent hoger uitgekomen dan vorig jaar in hetzelfde kwartaal.

Dat heeft het bedrijf uit Austin, Texas, gisteren bekendgemaakt. De winst bedroeg 434 miljoen dollar, tegenover voig jaar 309 miljoen. Dell is IBM voorbijgestreefd als nummer twee in de wereld na Compaq, de tweede grootste verkoper van personal computers ter wereld. In de VS is Dell Compaq gepasseerd als verkoper van pc's op de zakelijke markt en staat het nu op de eerste plaats.

Dell, dat alleen rechtstreeks zonder tussenkomst van de detailhandel verkoopt, had in de drie maanden die eindigden op 30 april een omzet van 5,5 miljard dollar, eveneens ongeveer veertig procent meer dan vorig jaar.

Beleggers zijn verwend met Dell, dat al jarenlang een groei kent van tientallen procenten per jaar. De financiële resultaten lagen ditmaal in de lijn der verwachtingen en Dell werd daarvoor in de nahandel op de beurs in New York gestraft. Van een bedrijf als Dell verwachten beleggers immers dat het de verwachtingen altijd overtreft. Het aandeel zakte twee dollar, na een slot van 44 dollar.

In een toelichting op de cijfers maakte Dell bekend dat het in het afgelopen kwartaal drie keer zoveel omzet via Internet had als vorig jaar.

Verkopen via Internet zijn voor Dell 30 procent van zijn totale omzet. Per dag zet het 18 miljoen dollar om via dat verkoopkanaal. Het bedrijf verewacht dit jaar in totaal 6,5 miljard omzet via Internet. Het bedrijf wordt daarmee meteen de grootste verkoper op Internet.

Dell verwacht ook dat de markt voor pc's op peil blijft en ziet geen verandering in de verwachtingen. ,,Ik denk dat weer een zeer goed jaar wordt'', zei topman Michael Dell in een gesprek met financiële analisten.

Dell boekte in Noord-Amerika, zijn belangrijkste markt, een groei van 45 procent en in Azië een groei van 48 procent. Europa bleef daarbij achter met een groei van 29 procent.

Dell wees er echter op dat de groei in Europa nog altijd twee keer zo groot is als het gemiddelde van de industrie.

Concurrent Compaq maakte eerder deze maand bekend zijn Amerikaanse net van distributeurs voor de zakelijke markt drastisch in te krimpen. De maatregel volgde na een tegenvallend eerste kwartaal en het opstappen van topman Eckhard Pfeiffer.