Crisis in kabinet laat Damrak koud

Het uitblijven van een renteverhoging in de Verenigde Staten gaf de Europese effectenbeurzen een duwtje in de rug. Hoewel de Amsterdamse beurs met verlies opende kon de AEX-index in het begin van de middag een winst van 4,39 punten tonen op 554,59 punten. Een dreigende kabinetscrisis en minder positief nieuws van KLM en Philips deden daar niets aan af.

Grote winnaar was vanochtend ASM Lithography, toeleverancier voor de chipindustrie, dat de koers van het aandeel met ruim 6 procent zag stijgen tot 45 euro. Aanleiding tot de winst waren volgens handelaren de meevallende kwartaalcijfers van branchegenoot Applied Materials.

In negatief opzicht viel KLM op dat vanochtend een halvering van de winst over het boekjaar 1998/1999 bekend moest maken. Analisten hielden wel rekening met lagere resultaten, maar de uitkomst overtrof de meeste prognoses. Vooral het grote verlies in het vierde kwartaal baart beleggers zorgen.

Ook het vertrek van bestuurslid Roel Pieper bij Philips kon vanochtend op weinig enthousiasme rekenen. De aankondiging van het vertrek van de veronderstelde kroonprins werd gisteren na het slot van de beurs bekendgemaakt, toen het aandeel Philips 86,65 euro waard was. Op Wall Street werd wel gehandeld; de koers van het elektronicaconcern daalde er met 1,6 procent tot omgerekend 85,20 euro. In Amsterdam noteerde het aandeel vanochtend 85,55 euro.

Opvallende stijgers waren de uitgevers Wolters Kluwer en VNU, die beide ongeveer 1,5 procent aandikten. Ook de banken zaten in de plus.

Zoals gebruikelijk bij zonnig weer zag bierbrouwer Heineken de koers stijgen. Het aandeel won vanochtend bijna 5 procent tot 53,65 euro. Aanhoudende speculaties over de acquisitie van het Spaanse Cruzcampo speelden volgens handelaren hierin een rol. Afgelopen week kwam daar het gerucht nog eens bij dat de brouwerij-activiteiten van het Britse Whitbread mogelijk in Nederlandse handen komen.