Beetje blowen, beetje nixen

Je hebt maandenlang gewerkt voor de grootste inspanning tot dusver in je leven, het eindexamen. Voor deze twee weken heb je elk kostbaar uurtje ingeroosterd: lezen, nog eens lezen, wekker zetten, slapen, lezen, naar het examen fietsen, nog een blik in je boek werpen, duimen en tenslotte presteren.

Dit is de periode waar je oudere vrienden het altijd over hadden, waar je toekomst vanaf hangt.

En dan plof je ter ontspanning in één zo'n kostbaar halfuur - van 19.00 tot 19.30 uur - op de bank voor het dagelijkse `eindexamenjournaal' van BNN.

Ontspanning?

Een hap-snap, lukraak in elkaar geknald magazine is niet bepaald ontspannend.

Informatief dan?

Evenmin. Het lijkt wel of de `brutale, jonge omroep' een hekel heeft aan onderwijs. Neem de presentatoren, die ter afwisseling elke dag variëren. Goochelaar Hans Kazan meldt blij dat hij `voor natuurkunde een vier had en voor gym een 10'. Aan het einde van het programma straalt hij nog wel via het beeldscherm even alle kijkende kandidaten in, ter bevordering van hun examenresultaten.

En televisie-personality Jacques D'Ancona (`Scheikunde? Gatverdamme')?

Glimlacht vriendelijk maar lijkt me ook niet de eerst aangewezen rolemodel voor zeventien- en achttienjarige schoolverlaters.

Het eindexamenjournaal is van alles wat en dus niets. Een beetje interview met zuchtende scholieren op een schoolplein, een beetje gesprek met een bekende Nederlander over zijn of haar examentijd, een beetje examennieuws (over een houseparty voor peuters die de rust voor kandidaten verstoorde) en een beetje klachtenlijn waarin leerlingen `Effe stoom kunne afblazen'.

Wat moeten we met de blowende Mavo-eindexamenkandidaat die trots vertelt dat hij stoned in de wiskundeles zit? Voor wie het leven `vooral gaat om nixen, lekker blowen met vrienden en over het leven lullen'. Hij wil later `iets in de horeca'. Is hij exemplarisch of juist een uitzondering? Een voorbeeld volgens BNN of een schrikbeeld?

De `examenvragen' die bekende Nederlanders krijgen, zoals TMF video-jockey Jeroen Post, zijn ook al zo'n belediging voor het niveau van de gemiddelde eindexamenkandidaat.

Hoe spel je porselein?

Welke televisie-presentatrice aquellereert graag in haar vrije tijd?

In welk jaar werd de liefdesbaby van Marco Borsato en Leontine Ruiter geboren?

Het kan haast niet dat ze bij BNN denken dat dit soort onderwerpen de gemiddelde eindexamenkandidaat interesseert of ontspant.

Het is nogal verwarrend: BNN vindt de examenperiode kennelijk belangrijk want ze besteedt er dagelijks een programma aan. Maar dat programma gaat vervolgens nergens over en voegt niets toe aan de gedachtenwereld van leerlingen. Kreten van scholieren - `het viel mee' en `nou ik vond het anders lastig hoor' - hoort de beoogde kijker van het eindexamenjournaal al dagelijks op zijn eigen schoolplein.

Ik zou wel weten waar ik mijn kostbare halfuurtje aan besteedde.

BNN Eindexamenjournaal, dagelijks iedere examendag, TV2, 19.00-19.30u.

    • Frederiek Weeda