Spanning stijgt in gevecht om Telecom Italia

Met nog vier dagen te gaan voor het openbare bod op Telecom Italia afloopt had Olivetti gisteren nog maar 2,26 procent van de aandelen aangeboden gekregen. Managing director Roberto Colaninno zei toch vol vertrouwen te zijn dat het bod doorgaat. Hij wees erop dat de grote institutionele beleggers pas op het allerlaatste moment een besluit zullen nemen.

Telecom Italia probeert het bod, dat kan uitmonden in de grootste overname ooit in Europa, onmogelijk te maken door een fusie met Deutsche Telekom. De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder zei vanmorgen op de Italiaans-Duitse top in Bari dat Bonn achter de fusieplannen staat. Maar het Italiaanse kabinet wil neutraal blijven en zegt in ieder geval te willen voorkomen dat het geprivatiseerde Telekom Italia in handen komt van een buitenlands staatsbedrijf. De Duitse overheid controleert Deutsche Telekom. Daarom wil de Italiaanse overheid garanties over een snelle privatisering van Deutsche Telekom en over volledige gelijkwaardigheid van de twee fuserende bedrijven.

France Telecom heeft inmiddels een juridische procedure aangespannen bij de Internationale Kamer van Koophandel in Parijs tegen Deutsche Telekom. De twee waren partners in Wind, een opkomend Italiaans bedrijf voor telecommunicatie. Een fusie met Telecom Italia maakt iedere rol van Deutsche Telekom in Wind onmogelijk. De Fransen hebben gezegd dat ze vele miljarden euro's schadevergoeding zullen vragen.

Het bod heeft ook tot ruzie geleid binnen de familie De Benedetti. Carlo De Benedetti, die lange tijd de controle heeft gehad over Olivetti, heeft gezegd dat er geen industriële logica achter zit en dat Olivetti wordt gesteund door het kabinet. Zijn broer Franco en zijn zoon Marco, een bondgenoot van Olivetti's baas Colaninno, hebben zich direct en openlijk gedistantieerd van die opmerkingen. Minister van Industrie Bersani verwierp de uitspraken als ,,onjuist en eerlijk gezegd belachelijk''.

    • Marc Leijendekker