Sonia Gandhi treedt af als leider van Congrespartij

De weduwe van de Indiase oud-premier Rajiv Gandhi, Sonia, heeft haar ontslag ingediend als voorzitter van de Congrespartij nadat drie vooraanstaande partijgenoten zich hadden uitgesproken tegen haar kandidatuur voor het premierschap.

Het drietal, onder wie de oud-voorzitter van het Lagerhuis, P.A. Sangma, opperde zondag het bezwaar dat Sonia Gandhi niet in India is geboren. De Italiaanse van geboorte trouwde in 1968 met Rajiv Gandhi en kreeg 15 jaar later een Indiaas paspoort. Varend op het charisma van de politieke dynastie van Jawaharlal Nehru, zijn dochter Indira en kleinzoon Rajiv, nam Sonia Gandhi vorig jaar het voorzitterschap van de 113-jaar oude Congrespartij op zich. Na de grootste verkiezingsnederlaag uit de geschiedenis, in 1996, krabbelde de partij bij de verkiezingen van vorig jaar op na een bliksemcampagne van Sonia, die zich zelf overigens niet verkiesbaar had gesteld.

,,Voor sommige partijgenoten ben ik een blok aan het been van de Congrespartij omdat ik ergens anders werd geboren'', schrijft Sonia in haar ontslagbrief. ,,Ik ben Indiase en dat zal ik blijven totdat ik mijn laatste adem uitblaas.''

De top van de partij liet gisteravond direct weten dat zij het ontslag van Sonia Gandhi niet accepteert. Onduidelijk is nog of `Soniaji', zoals zij meestal wordt genoemd, nog terugkomt op haar ontslag. Gisteravond liep zij weg uit een speciale vergadering over de campagne die tegen haar wordt gevoerd, aanvankelijk alleen door de partijen in het demissionaire kabinet van premier Vajpayee, maar sinds zondag ook binnen de Congrespartij. ,,Is het niet mogelijk dat een land met 980 miljoen mensen een Indiër kan vinden, één die op Indiase bodem is geboren'', zo schreven de drie dissidenten die zondag in opstand kwamen tegen Sonia's kandidatuur voor het premierschap na de verkiezingen van oktober. In de verhitte discussies die daarna in het hele land ontstonden, vielen gisteren in Bombay enkele gewonden bij gevechten tussen voor- en tegenstanders van een `Italiaanse' premier.

Na haar ontslag gisteravond, wandelend naar haar bungalow in het centrum van New Delhi, werd Sonia ingehaald door rennende leden van de partijtop die haar ontslag weigerden te aanvaarden. Voor haar huis gingen honderd jongeren laat in de avond in hongerstaking uit protest tegen haar ontslag. De premiers van de deelstaten Rajasthan en Madhya Pradesh en van de hoofdstad-provincie Delhi probeerden haar te overreden op haar beslissing terug te komen en dreigden zelf op te stappen als Sonia bij haar ontslag bleef.