Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Aandacht voor de verkiezingen in Israel, de enquêtecommissie Bijlmerramp die haar eindrapport in de Tweede Kamer verdedigt en ook de stemming in de Eerste Kamer over de toekomst van het correctief referendum. Ned.1, 20.31-21.06u.

Nova. Interview met de Servische oppositieleider Zoran Djindjic die gevlucht is naar Montenegro en een gesprek met de ex-soigneur Willy Voet over zijn gisteren gepresenteerde boek Massacre à la chaîn waarin hij bericht over het doping-gebruik van wielrenners. En natuurlijk de perikelen in de Eerste Kamer over het correctief referendum. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Ultra science: Survival in the deep. De mens bevaart al eeuwen de oceanen maar weet nog steeds niet wat er zich in de diepten onder hem afspeelt. Discovery, 20.30-21.00u.

Histories. Leo Jozef Suenens is een van de grootste figuren achter het Tweede Vaticaans Concilie. Hij nam het voortouw bij de aggiornamento, de vernieuwing binnen de Kerk. Maar de Romeinse curie zag hem als een bedreiging en het kwam zelfs tot een breuk met Rome. Afl.: Léon Suenens, de kardinaal-rebel. Canvas, 20.55-21.45u.

Duiken met walvissen. Cineast Mitsuaki Iwago waagt zich met speciaal uitgeruste camera diep in de Stille Oceaan om het verrassende gedrag van de bultrug vast te leggen. NGC, 21.30-22.30u.

Gemengde gevoelens. Gesprek naar aanleiding van de eerder uitgezonden televisiefilm over de effectiviteit van therapieën voor mannen die vrouwen slaan. VRT, 21.50-22.20u.

Ready to wear. Serie over de sociale geschiedenis aan de hand van het veranderende modebeeld door de jaren heen. Vanavond over kleding op rantsoen gedurende WO II. Afl.: Tighten your belts. BBC2, 22.00-22.30u.

37°. Een 25-jarige Duitse vrouw rebelleert tegen al het gewone. Ze wil geen carrière, geen rivaliteit en geen luxe en ze verafschuwt oppervlakkigheid en burgerlijkheid. Sinds ze een gelijkgestemde vriend heeft ontmoet, leven ze samen bijna letterlijk van de lucht en de liefde. Afl.: Nur von Luft und Liebe. ZDF, 22.15-22.43u.

Grensverleggers. Portret van Kjeld Duits, fotograaf en Hollandpromotor op scholen in Japan. Na de aarbeving in januari 1995 in Kobe heeft hij drie weken lang 72 mensen van eten voorzien. Ned.1, 22.31-23.02u.

De late shift. Wat zijn de ervaringen en verwachtingen van werkgevers en werknemers als het gaat om aandeelhouderschap in een onderneming? Afl.: Een deel van de koek. Canvas, 23.00-23.30u.

Kwintessens. Vijfde aflevering in een serie van zes over de grenzen van het weten. In deze aflevering gaat experimenteel psycholoog Alexander H. Wertheim in op beweging en illusie. Wertheims onderzoek richt zich op de werking van het evenwichtsorgaan, het ontstaan van bewegingsziekte en het zien van beweging. Ned.2, 23.35-24.00u.

DRAMA

Les filles du Maître de Chai. Eerste deel van een driedelige dramaserie over een familie van wijnboeren in de Médoc van de jaren twintig. Met o.a. Sophie de la Rochefoucauld, Frédéric Deban en Jacques Spiesser. TV5, 22.20-24.00u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gesprekken met voormalig Feyenoord-speler George Boateng die tegenwoordig in Engeland speelt en met publicist en socioloog Pim Fortuyn. De Britse groep Texas treedt op. RTL4, 23.15-24.00u.

KUNST

Talking movies. Aandacht voor de nieuwe Star Wars-film The Phantom Menace, de nieuwste Hollywood-interpretatie van Shakespeare's toneelstuk A Midsummer Night's Dream met o.a. Michelle Pfeiffer, Kevin Kline en Stanley Tucci. Tevens een portret van regisseur Mike Nichols, maker van The Graduate, Catch-22, Silkwood, Heartburn, Working Girl, The Birdcage en Primary Colors. BBC World, 22.30-23.10u.

Kennwort Kino: Aufstand der Bilder. Documentaire over de Iraanse filmindustrie, 20 jaar na de revolutie. ZDF, 1.00-1.40u.

FILM

Das Boot (1) (Wolfgang Petersen, 1981, West-Duitsland). Zie Film-vooraf. Eerste deel van de zesdelige tv-versie van Lothar-Günther Buchheims bestseller uit 1973. SBS6, 20.30-21.25u., onderbroken door reclame.

Billy Bathgate (Robert Benton, 1991, VS). Gangsterfilm, naar gelijknamige roman van E.L. Doctorow, kan niet in de schaduw staan van het werk van Coppola, Scorsese of De Palma. In het New York van 1935 hoopt jonge meeloper Loren Dean snel rijk te worden onder de moordende hoede van de legendarische gangster Dustin Hoffman. Ook met Nicole Kidman, Bruce Willis. Veronica, 20.30-22.25u., onderbroken door reclame.

Slaughter of the Innocents (James Glickenhaus, 1994, VS). Actiefilm. Whiz-kid-zoontje van FBI-agent Scott Glenn zou volgend slachtoffer kunnen worden van seriemoordenaar te Salt Lake City. Veronica, 22.25-0.15u., onderbroken door reclame.

Nordsee ist Mordsee (Hark Bohm, 1976, West-Duitsland). Sociaal bewogen speelfilm waarin twee pubers Hamburgse arbeiderswijk ontvluchten per gestolen boot. ARD, 0.45-2.10u.

Badkonake sefid / The White Balloon (Jafar Panahi, 1995, Iran). Abbas Kiarostami (o.a. Waar is het huis van mijn vriend?) schreef scenario van regiedebuut van zijn discipel Panahi (Ayneh/De Spiegel): een nogal rechtlijnige kinderfilm over de pogingen van zevenjarig meisje om een sluierstaart te bemachtigen, nodig voor het Perzische nieuwjaarsritueel. ZDF, 1.40-3.00u., nagesynchroniseerd.

Going Berserk (David Steinberg, 1983, Canada/VS). Rampzalige komedie met John Candy als uilskuiken dat op het punt staat te trouwen met dochter van congreslid. Morgen, SBS6, 15.35-17.00u., onderbroken door reclame.