Rusland-EU: samenwerken in `Kosovo'

De EU en Rusland blijven het oneens over de crisis in Kosovo. Ze willen samenwerken om de crisis op te lossen, maar Rusland acht een oplossing uitgesloten zolang de NAVO de luchtacties tegen Joegoslavië voortzet.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Igor Ivanov, zei gisteren na overleg met zijn EU-collega's in Brussel dat Rusland ondanks de eis over het staken van de luchtacties bereid is mee te werken aan een resolutie van de Veiligheidsraad. ,,Het werk verloopt niet op de best mogelijke manier als er bommen worden gegooid'', aldus Ivanov.

De EU-ministers spraken gisteren hun steun uit voor de inspanningen van de Finse president Ahtisaari om een oplossing voor het conflict in Kosovo te zoeken. Eerder gisteren had Ahtisaari de steun gekregen van de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder. Ahtisaari praat vandaag met de Russische Kosovo-gezant Viktor Tsjernomyrdin en de Amerikaanse onderminister Strobe Talbott. Later reist hij met Tsjernomyrdin naar Belgrado.

Schröder sprak gisteren in het Italiaanse Bari met de Italiaanse premier Massimo D'Alema, auteur van een plan dat voorziet in een tijdelijke pauze in de bombardementen en een resolutie van de V-raad waarin, met steun van Rusland en China, de NAVO-eisen aan Belgrado worden verwoord. Als Belgrado negatief zou reageren zou de NAVO grondtroepen naar Kosovo moeten sturen. Hoewel een Duitse woordvoerder liet doorschemeren dat men er sceptisch over is, spraken Schröder en D'Alema vandaag af samen te ijveren voor een resolutie van de Veiligheidsraad.

NAVO-woordvoerder Jamie Shea maakte gisteren nog eens duidelijk dat het bondgenootschap geen inzet van grondtroepen voorziet. Schröder noemde vandaag de optie van grondtroepen zelfs ,,ondenkbaar''. Maar de Britten blijven weigeren die optie uit te sluiten. Minister Robin Cook zei dat de NAVO geen inval van grondtroepen in Kosovo voorziet, maar bereid is ze in te zetten zodra ,,het georganiseerde verzet'' van het Joegoslavische leger is gebroken.

Onze correspondent in Rome voegt hieraan toe: De NAVO heeft toegegeven dat de Italiaanse regering onvoldoende op de hoogte is gebracht van de gewoonte om bommen te droppen in de Adriatische Zee na acties boven Joegoslavië. Voor Italië is hiermee het diplomatieke incident afgesloten. Een woordvoerder van premier Massimo D'Alema zei dat deze na een gesprek met secretaris-generaal Solana tevreden was over de opheldering. In Rome was grote irritatie ontstaan over uitspraken van NAVO-woordvoerder Shea, die had gezegd dat Italië op de hoogte was. Gisteren moest Shea dat terugnemen. Vliegtuigen werpen bommen in zee als zij door schade minder veilig kunnen landen, als er problemen zijn geconstateerd met het lanceringsmechanisme of als zij zich wegens brandstofgebrek lichter moeten maken.

De twee Joegoslavische soldaten, die eerder in Kosovo gevangen zijn genomen door het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK, worden vandaag in Hongarije vrijgelaten. Het Rode Kruis zal hen repatriëren.