RETOUR DEN HAAG

De Nederlandse politiek is maar saai, vindt de Nederlander. Voor sappige politieke intriges moet je in Amerika zijn, of beter nog, in Engeland waar prachtige series als The House of Cards en The Ambassador gemaakt worden. Onzin, weet regisseur Peter de Baan inmiddels. Ook achter de façade van het Binnenhof broeien bloedstollende verhalen.

Ze worden alleen zelden verfilmd. Met Retour Den Haag hoopt De Baan een lans voor het genre te breken. Voor de VPRO verfilmde hij het dagboek dat Ed van Thijn in 1994 schreef tijdens zijn val in de IRT-affaire. Aanstaande zondag is de eerste aflevering te zien. ,,De politiek is een van de mooiste arena's voor drama die er zijn'', vindt De Baan. ,,Er zijn maar weinig gebieden waar zo gestreden wordt tussen oprechtheid en opportunisme; waar enerzijds zoveel solidariteit wordt gesuggereerd, maar anderzijds zo sterk het recht van de sterkste geldt als daar.

Alleen de liefde komt in de buurt.'' Van Thijns verhaal is een prachtig voorbeeld, meent De Baan: het ene moment nog geliefd als burgemeester van Amsterdam en de man die de PvdA moest gaan redden van een verkiezingsnederlaag; amper een maand later gedesillusioneerd op de keien. De Baan, van huis uit toneelregisseur en voorheen artistiek leider van het RO-theater kon al zijn kennis van Grieks drama erin kwijt. ,,Door de Kamer naar huis gestuurd worden als je demissionair bent; het heeft iets vreselijk noodlottigs om als gelauwerd bewindsman zo'n oneervolle aftocht te krijgen.''

De rol van Ed van Thijn wordt gespeeld door Huub Stapel. Ook alle andere personages in Retour Den Haag zijn bekend bij het publiek: Ien Dales (Anne Wil Blankers), Ernst Hirsch Ballin (Thom Hoffman), Ruud Lubbers (Jan Decleir). De Baan realiseert zich dat hij daarmee zijn nek uitsteekt. ,,Als we maar een heel klein beetje de verkeerde toon aanslaan zullen de mensen al zeggen: `zo was het niet'. Maar als je het wél goed doet, kan je met factie net zo goed opwinding veroorzaken dan met fictie. Dat mensen zeggen, `oh ja, shit! Kok was altijd zo chagrijnig vroeger. En Lubbers wilde altijd zo graag de directeur van Europa worden'. Ik hoop dat we daarin zijn geslaagd.''

(Foto Harmen de Jong)