Netwerk via kabel voor alle Hagenaars

Alle Hagenaars krijgen vanaf november gratis toegang tot een nieuw elektronisch netwerk (Residentie.net) waarop burgers, bedrijven en de overheid rechtstreeks met elkaar kunnen communiceren. Den Haag is de eerste stad in Nederland die een dergelijke voorziening krijgt.

De gemeente Den Haag, Casema en KPN hebben dit vanmiddag in een gezamenlijke verklaring bekendgemaakt.

Voor Residentie.net zal gebruik worden gemaakt van bestaande telefoon- en kabelstructuren van KPN en Casema.

Het net zal toegankelijk zijn via een computer met modem, met interactive teletekstpagina's of door middel van een gewone Internetaansluiting. Alle inwoners van Den Haag krijgen een gratis abonnement, maar ze moeten wel het tarief voor een lokaal telefoongesprek betalen als ze zich op het net begeven. Het is niet mogelijk om via het netwerk het wereldwijde Internet op te gaan.

De toegang tot het elektronische netwerk zal volgens de gemeente Den Haag laagdrempelig zijn, zodat alle lagen van de bevolking binnen de stadsgrenzen met elkaar kunnen communiceren.

,,Het verschil tussen mensen met een Internetaansluiting en mensen die daar niet over beschikken wordt steeds groter. Met de invoering van dit net wil de gemeente proberen deze verschillen kleiner te maken'', aldus een woordvoerder van de gemeente.

Via het netwerk kunnen vanaf november zaken met de gemeente elektronisch worden afgehandeld zoals het aanvragen van paspoorten en rijbewijzen of het doorgeven van verhuisberichten. Ook kunnen mensen met gemeenschappelijke interesses on-line met elkaar communiceren en kan er elektronisch worden gewinkeld. Verder krijgen alle Hagenaars een eigen e-mail-adres waarmee wereldwijd berichten verstuurd kunnen worden en kunnen ze de beschikking krijgen over een eigen homepage.

De gemeente wil aan het einde van het jaar via een publiciteitscampagne de inwoners van de stad bekend gaan maken met Residentie.net.

De Haagse gemeenteraad moet op 17 juni nog wel akkoord gaan met het plan.