Mogelijk rentree Blangé

De terugkeer van Peter Blangé in de Nederlandse volleybalploeg is bespreekbaar. Bondscoach Toon Gerbrands zegt dat hij geen enkele topspeler bij voorbaat uitsluit op weg naar de Olympische Spelen van 2000. De 33-jarige Blangé heeft dit seizoen aangetoond nog steeds een van de beste spelverdelers ter wereld te zijn. Met Treviso wordt hij vrijwel zeker kampioen van Italië.

Blangé, die 449 interlands speelde, werd halverwege vorig jaar uit de nationale ploeg gezet omdat hij volgens Gerbrands onhandelbaar was geworden. De speler had het moeilijk kunnen verkroppen dat hij geen aanvoerder meer was. Zonder Blangé eindigde Nederland vervolgens slechts als zesde bij het WK in Japan. Hoewel Gerbrands niet wil vertellen of hij binnenkort een gesprek met de routinier zal aangaan, lijkt een verzoeningspoging nabij.

Blangé zelf voelt ,,in een werkbare situatie'' wel voor een rentree. ,,Het zit me nog steeds hoog dat ik niet zelf heb kunnen bepalen wanneer ik bij de nationale ploeg zou stoppen'', zegt de spelverdeler. ,,Ik volleybal nog graag en heb het gevoel dat ik nog steeds stabieler word. En de Olympische Spelen zijn een prachtig evenement.''

Een aantal internationals heeft laten doorschemeren Blangé wel terug te willen in de ploeg. Volgens aanvoerder Bas van de Goor moet in Sydney de sterkste ploeg spelen. In Italië ziet Van de Goor wekelijks dat Blangé ,,de beste spelverdeler ter wereld'' is. Afgelopen zondag verloor Van de Goor met Modena de eerste finalewedstrijd van de Italiaanse play-offs van Treviso. In tegenstelling tot zijn ploeggenoten heeft Guido Görtzen mogelijk moeite met de rentree van de routinier. De Limburger had in het verleden de nodige problemen met de spelverdeler.

Gerbrands sprak gisteren voor de eerste centrale training in Amsterdam de volleyballers toe en legde uit dat niemand ,,op zekerheden'' hoefde te rekenen. Zelfs twee weken voor de Spelen zou de coach nog een nieuwe speler kunnen oproepen. Wie zich daar bij voorbaat niet in kan vinden, kon zijn tas pakken. ,,Ik ben in vergelijking met vorig jaar enorm gehard'', aldus Gerbrands. ,,Iedereen moet weten dat de koers naar Sydney keihard is ingezet.''

Volgens Gerbrands heeft de opening voor een terugkeer van Blangé niets te maken met de situatie van diens opvolger Misha Latuhihin. De spelverdeler heeft een vervelend seizoen achter de rug. Zijn Belgische club Zonhoven kampte het hele jaar met financiële problemen en ging vlak voor het einde van de competitie failliet. ,,Maar daar heeft Misha niet erg onder geleden'', aldus Gerbrands.

Voor de Nederlandse ploeg staan dit jaar drie belangrijke evenementen op het programma. Dat zijn achtereenvolgens de World League, het EK en de olympische kwalificatie. Een rentree van Blangé zou pas na de World League mogelijk zijn. Hij staat niet op de spelerslijst voor deze competitie.

Nederland heeft zich nog niet voor het EK geplaatst. Daarvoor moet nog een van de twee resterende kwalificatieduels worden gewonnen. Eind juli speelt Nederland uitwedstrijden tegen België en Turkije. De ontmoeting tegen België in Maaseik is een paar dagen na de finale van de World League in Argentinië. ,,De Belgen weigerden mee te werken aan een latere speeldatum'', zegt een boze Gerbrands. ,,Dat vind ik echt respectloos. Ze komen er wel achter, want nu is het echt oorlog.''

    • Hans Klippus