Kohnstamm voorgedragen als burgemeester Utrecht

J. Kohnstamm (D66), oud-staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, is voorgedragen als burgemeester van Utrecht door de commissaris van de koningin in de provincie Utrecht, B. Staal (D66). Dit hebben betrouwbare bronnen rond de burgemeestersbenoeming bevestigd.

Met deze voordracht gaat Staal in tegen het advies van de vertrouwenscommissie van de Utrechtse gemeenteraad, die koos voor de huidige burgemeester van Amersfoort, A. Brouwer-Korf (PvdA).

In het advies van de vertrouwenscommissie worden twee namen genoemd: Brouwer-Korf en Kohnstamm. Een meerderheid van de commissie had een voorkeur voor Brouwer-Korf, een minderheid voor Kohnstamm. In de laatste paragraaf van het advies spreekt de vertrouwenscommissie echter unaniem haar voorkeur uit voor Brouwer-Korf.

Nadat de vertrouwenscommissie haar advies aan de commissaris van de koningin had uitgebracht, verschenen berichten in de media over de op handen zijnde benoeming van Brouwer-Korf als burgemeester van Utrecht. Volgens het Tweede-Kamerlid J. Hoekema (D66), `burgemeesterlobbyist' in de Kamer, hadden die berichten een ,,te definitief karakter''.

Brouwer-Korf wil niet reageren op de voordracht van Kohnstamm. De voorzitter van de vertrouwenscommissie B. Ruers (SP) zegt niet op de hoogte te zijn van de voordracht van Kohnstamm. Volgens D66-lid J. Lemaier valt voorlopig nog geen beslissing van het kabinet te verwachten. ,,Zeker niet als het vervelend wordt, met het referendum en de Bijlmerenquête op de agenda deze week.'' Kohnstamm zelf was gisteren en vandaag niet bereikbaar voor commentaar.

Bij zijn voordracht aan het kabinet weegt minister Peper (Binnenlandse Zaken) zowel de keuze van de vertrouwenscommissie als het advies van de commissaris van de koningin mee. Wanneer Peper een van de kandidaten voor de post zal voordragen, is niet bekend.

De voorkeur van de vertrouwenscommissie geeft overigens niet altijd de doorslag. Zo wilde de commissie uit de Rotterdamse gemeenteraad de burgemeester van Eindhoven, R. Welschen (PvdA), als opvolger van Peper. Maar de VVD eiste de post op en I. Opstelten, de burgemeester van Utrecht, werd benoemd in Rotterdam.