Joegoslavische soldaten bezetten stad Montenegro

In Montenegro, de zusterrepubliek van Servië in de Joegoslavische federatie, is een explosieve situatie ontstaan nadat gisteren honderden militairen van het federale leger neerstreken in de stad Cetinje.

De Montenegrijnse vice-premier Dragiša Burzan zei dat het leger wil demonstreren dat het de baas is in Cetinje, en daarmee in heel Montenegro. Hij tekende aan dat de inwoners van Cetinje bewapend zijn en dat de kans op een explosie groot is. Om die explosie te voorkomen heeft de regering in Podgorica besloten geen politie naar Cetinje te sturen en de bevolking van de stad opgeroepen zich niet te laten provoceren. In Cetinje zouden zich rond zeshonderd federale militairen bevinden.

Cetinje is de oude, historische hoofdstad van Montenegro. De stad was eeuwenlang de zetel van de Montenegrijnse prins-bisschoppen en de enige koning die het land regeerden tot 1918, toen Montenegro opging in het nieuwe Joegoslavië en de Montenegrijnse monarchie werd afgeschaft. De bevolking is radicaal-nationalistisch en separatistisch.

Montenegro wordt geregeerd door president Milo Djukanovic, een van de felste critici van de Joegoslavische president Miloševic en voorstander van samenwerking met Europa en de NAVO. Djukanovic adviseerde gisteren in Brussel de EU-ministers van Buitenlandse Zaken geen afspraken met Miloševic te maken. Met wie de EU dan wel zou moeten onderhandelen zei hij er niet bij.

De Montenegrijnse televisie maakte gisteren melding van rellen in twee steden in Servië in verband met de oorlog in Kosovo. In Aleksandrovac, in het zuiden van Servië, zou de bevolking in opstand zijn gekomen tegen het federale leger, dat plaatselijke recruten naar de oorlog in Kosovo wilde sturen. Op een afscheidsbijeenkomst in het station van de stad zou de bevolking van de burgemeester hebben geëist het vertrek van de recruten te verhinderen. Toen dat niet gebeurde, werd de man gedood, aldus de tv-Podgorica. In de Servische stad Kruševac zouden vijfduizend inwoners de terugkeer van `hun' soldaten uit Kosovo hebben geëist, met leuzen als `We willen zoons, geen doodkisten'.

Een Servische krant heeft gisteren Servische journalisten die werken voor buitenlandse radiostations uitgemaakt voor ,,de mediasoldaten van de NAVO'' en voor ,,verraders''. Politika Ekspress noemde niet de namen van journalisten, wel die van de media waarvoor ze werken: Radio Vrij Europa, de Voice of America en de Deutsche Welle. ,,Al die glorieuze Servische `onafhankelijke' en `vrije' journalisten dragen op hun eigen miserabele wijze het hunne bij. Maar het is wel verraad waar we het over hebben'', aldus het blad. (Reuters, AP)