Hongkong roept hulp Peking in

De regering van Hongkong onder leiding van chief executive Tung Chee-hwa heeft vandaag besloten de hulp in te roepen van het Chinese parlement om een dreigende toestroom van mogelijk 1,67 miljoen Chinezen naar de voormalige Britse kroonkolonie te voorkomen. Het is voor het eerst sinds de overdracht van Hongkong dat het door Peking aangestelde bestuur China formeel om inspraak vraagt.

De stap is zeer omstreden. Juristen en democraten waarschuwen dat Hongkong zijn hoge mate van autonomie, die de stad na de overdracht in 1997 heeft behouden, daardoor dreigt te verspelen. Volgens de zogeheten Basiswet, de mini-constitutie van Hongkong, is Hongkong juridisch onafhankelijk van het moederland.

Aanleiding voor de constitutionele crisis is de uitspraak van Hongkongs Raad van Hoger Beroep (Court of Final Appeal) begin dit jaar. Die gaf kinderen die zijn geboren in China, maar ouders hebben met een vestigingsvergunning in Hongkong, het recht hun ouders te volgen. Volgens de regering van Hongkong is dat een beslissing met desastreuze gevolgen. De minister van Veiligheid heeft gezegd dat door de uitspraak het inwonertal van Hongkong, nu 6,8 miljoen, binnen 7 jaar met een kwart kan toenemen. Maar liefst 1,67 miljoen `vastelanders' zouden in aanmerking komen voor een vestigingsvergunning.