Fiat-dochter groter in landbouwmachines

Fiat heeft een bod van 4,3 miljard dollar (9 miljard gulden) gedaan op de Amerikaanse fabrikant van landbouw- en bouwmachines Case. Die moet worden samengevoegd met Fiat-dochter New Holland. Het nieuwe bedrijf wordt de tweede fabrikant voor landbouwmachines ter wereld, net na het Amerikaanse Deere, en de nummer drie in bouwmachines achter het Amerikaanse Caterpillar en een Japans concern.

De overname is vrijwel rond, want de raad van bestuur van Case heeft een positief advies uitgebracht. De aankoop past in de strategie van Fiat-topman Paolo Fresco om de groep minder kwetsbaar te maken voor fluctuaties op de markt voor personenauto's. Het Italiaanse bedrijf heeft de afgelopen maanden een aantal belangrijke overnames gedaan en samenwerkingsakkoorden gesloten.

Volgens een Fiat-communiqué zijn er uitstekende mogelijkheden om kosten te besparen, omdat de twee bedrijven elkaar op veel punten aanvullen. Case is sterk in grotere landbouwmachines, terwijl Fiats kracht ligt in machines voor kleinschaliger landbouw. Ook geografisch vullen de markten elkaar goed aan. Fiat verwacht dat er per jaar besparingen in de orde van grootte van 400 à 500 miljoen dollar mogelijk zijn.

New Holland, de marktleider in Europa, had in 1998 een omzet van 5,7 miljard dollar. Het bedrijf heeft, verspreid over de wereld, 21.300 werknemers. De omzet van Case bedroeg vorig jaar 6,1 miljard dollar. Daar werken 17.700 mensen.

De aankoop wordt gefinancierd met een kapitaalinjectie voor New Holland van 2 wee miljard dollar. De Fiat-groep heeft 71 procent van New Holland in handen. Na de mislukte poging om de personenauto's van Volvo over te nemen, viert Fiat dit akkoord als een groot succes. Een vijfde van de totale omzet van de Fiat-groep komt nu uit de sector landbouwmachines.