Examenmail

Bolkestein

Het examen maatschappijleer was bloed, zweet en tranen: Bolkestein, voetbalvandalisme en de Europese Unie. De teksten waren zeer lang, waardoor het lezen veel tijd kostte. Dan moest je nog een antwoord verzinnen en het mooi opschrijven. En het ging om 32 vragen! Mijn geluk was dat ik dacht dat het examen eindigde om half vier. Toen ik mijn laatste punt zette had ik nog een half uur. De opengelaten vragen beantwoord en een laatste plas gepleegd – waarom geven ze je eigenlijk een kopje thee, om te relaxen of er om te zorgen dat je een plaspauze in moet lassen?

ANNA EVERS, 6 VWO

Montessori Lyceum Amsterdam

Werk in uitvoering

Ik word pas wakker in de auto. Wegwerkzaamheden. Paniek, ik kom te laat. Zo gauw het vertrouwde Etty opduikt parkeer ik mijn auto en snel ik de gymzaal in. Honderdendrieëntwintig Havisten en VWO'ers. Op de eerste rij is mijn tafeltje nog vrij. De examens worden uitgedeeld. Een artikel uit het NRC `Gezag in de polder' door Herman Vuijsje. Ik ken het niet. Maar ik moet slagen. Dit diploma is de sleutel tot een bruisend leven in Amsterdam.

ANDRES BOOT, 6 VWO

Etty Hillesum College Alkmaar

Succes

Ik wil even iets kwijt. Ik heb vorig jaar examen gedaan voor de Mavo en gelukkig heb ik het gehaald. Ik zeg tegen de Mavo-kandidaten en alle anderen: het kan vrij pittig zijn. Maar toch ben ik er zeker van dat je het halen kan.

Tamar Damstra

Stress?

Hoe kun je nu stressen voor een eindexamen? Alles wat je moest leren moet je eigenlijk al twee jaar weten. Je krijgt nog koffie ook. Examenstress is uit de tijd. Het is maar een eindexamen. Kosovo is veel belangrijker. Als er iets om te stressen is dan is het de uitslag van TMF's top 90 van de jaren 90. November Rain van Guns `n Roses staat bovenaan terwijl Metallica maar 1 keer genoemd wordt. Ik had wel 14 stembriefjes ingevuld, maar zonder effect.

SASKIA PLOEG

eindexamen99www.nrc.nl