EU wil conflict met VS over hormonenvlees oplossen

Europees commissaris Brittan hoopt door overleg te voorkomen dat het conflict tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten over met hormonen behandeld vlees verder oploopt. Dit heeft hij gisteren gezegd tegen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken.

De EU wil geen millimeter afwijken van haar standpunt dat Amerikaans vlees dat met hormonen is behandeld niet op de Europese markt kan worden toegelaten. De Verenigde Staten hebben gezegd bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) toestemming te vragen voor het nemen van sanctiemaatregelen tegen de EU.

Staatssecretaris Benschop (Europese Zaken) zei gisteren dat Brittan de indruk gaf dat de VS net als de EU wil vermijden dat de spanning over de kwestie oploopt. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Fischer, die momenteel voorzitter is van de Europese Raad, zei dat een compromis met de VS moet worden gevonden.

De VS dreigden in maart nog met sancties ter waarde van 900 miljoen dollar. Vorige week bracht de VS dit bedrag terug tot 202 miljoen dollar. De sancties moeten bestaan uit invoertarieven van honderd procent voor producten uit de EU. De EU bestrijdt de redelijkheid van de waarde van de sancties. Het is nog onduidelijk welke Europese producten eventueel door de Amerikaanse sancties worden getroffen. De VS willen half juni een lijst van goederen publiceren waarvoor zij honderd procent invoerrechten willen eisen.

De EU verbiedt al elf jaar lang vlees met hormonen omdat dit schadelijk zou zijn voor de volksgezondheid. Deze maand liep een termijn af die de EU van de WTO had gekregen om de schadelijkheid wetenschappelijk aan te tonen. De betreffende studies zijn echter nog niet voltooid en de EU wil daarom meer tijd.

Begin deze maand maakte de Europese Commissie wel bekend dat een studie heeft aangetoond dat een van de in de VS gebruikte hormonen kankerverwekkend kan zijn. Volgens de Commissie is deze studie gedaan door onafhankelijke deskundigen. Volgens de VS bevat de studie echter geen enkel nieuws. De Commissie verwacht niet dat de WTO de resultaten van deze studie voldoende zal vinden om het Europese invoerverbod van hormonenvlees nog langer te rechtvaardigen.

De studie was gisteren voor de EU-ministers van Buitenlandse Zaken een extra reden om de Commissie onvoorwaardelijk te steunen bij de afwijzing van de Amerikaanse eis dat hormonenvlees op de Europese markt moet worden toegelaten.

    • Ben van der Velden