Eigen Huis: ga shoppen bij makelaars

De Vereniging Eigen Huis is bijzonder tevreden met het besluit van de Nederlandse Vereniging van Makelaars om de adviestarieven af te schaffen. Het huidige adviestarief zagen veel klanten van makelaars toch als een soort richtlijn waarover niet te praten viel, aldus woordvoerster A. Trip vanochtend in een reactie.

,,Ons advies aan alle huizenkopers en -verkopers luidt dan ook: Ga onderhandelen en ga shoppen bij diverse makelaars,'' aldus Trip. De afgelopen jaren is de makelaardij al een stuk opener geworden na het afschaffen van vaste tarieven in 1994. Gisteravond maakte de NVM bekend dat met onmiddellijke ingang ook het adviestarief van 1,85 procent van de waarde van de woning gaat verdwijnen.

Woordvoerster Geerts van de NVM verklaart het afschaffen van de adviestarieven uit het feit dat ,,de markt er rijp voor is.'' Ze geeft toe dat de NVM ook gekeken heeft naar de nieuwe Mededingingswet, die op 1 januari vorig jaar van kracht werd. De NVM is niet gemaand door toezichthouder Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa om de adviestarieven af te schaffen.

De makelaars hebben wel moeten wennen aan de nieuwe marktomstandigheden. Een aantal jaren geleden, toen de afschaffing van de vaste tarieven ook al aan de orde was, liepen veel makelaars daar tegen te hoop. Volgens de NVM zal de nieuwe regel niet leiden tot een moordende concurrentie.