Dubbelslag Blijlevens in Giro d'Italia

Wielrenner Jeroen Blijlevens heeft gisteren een dubbelslag geleverd in de Giro d'Italia. De sprinter van TVM won de derde etappe en kreeg na afloop de leiderstrui omgehangen. Erik Breukink was in 1989 de laatste Nederlander die in het roze tricot fietste. In hetzelfde jaar was Jean-Paul van Poppel de laatste Nederlander die een ritzege behaalde in de Giro.

Blijlevens klonk vanmorgen heel tevreden in het Siciliaanse plaatsje Nicotera. De telefoniste van zijn hotel legde met hoorbaar genoegen verbinding met de drager van de maglia rosa. De klassementsleider van de Giro wordt per definitie op een voetstuk geplaatst. ,,Dit geeft een perfect gevoel'', vertelde Blijlevens na het ontbijt. ,,Deze ronde is voor mij nu al geslaagd. Ik zal de roze trui niet zonder slag of stoot cadeau geven.''

Met zijn sprintzege in finishplaats Messina nam Blijlevens revanche op zichzelf. In de eerste twee etappes moest hij genoegen nemen met een tweede plaats. Gisteren versloeg hij de Tsjech Jan Svorada met een fietslengte verschil. In het algemeen klassement heeft Blijlevens een voorsprong van acht seconden op zijn rivaal Mario Cipollini.

De derde wedstrijddag werd overschaduwd door een valpartij op veertig kilometer van het finishdoek. Ongeveer twintig renners kwakten tegen de grond. De theatrale Cipollini bleef een minuut lang als versteend op het asfalt liggen. Hij voltooide de etappe, maar hij mengde zich niet in de massasprint. Cipollini klaagde na afloop over een pijnlijke rug. Verschillende andere renners liepen kleerscheuren en schaafwonden op. De Rus Jevgeni Berzin en de Deen Bo Hamburger reden letterlijk met de billen bloot.

Blijlevens bleef ongedeerd en begreep dat zijn overwinningskansen waren gestegen. Zonder een fitte Cipollini maakte hij meer kans op de dagprijs. Met verrassend gemak behaalde hij zijn zevende zege van dit seizoen. Eerder was hij onder meer de sterkste in de Ronde van Mallorca en de Grote Schelde Prijs. ,,Mijn seizoen is nu al geslaagd'', sprak hij anderhalve maand voor de start van de Tour de France.

Voor de 27-jarige Blijlevens betekent de ritzege in de Giro een voltooiing van een trilogie. Eerder won hij vier etappes in de Tour en vier etappes in de Vuelta. Daarmee schaart hij zich in een exclusief Nederlands wielergezelschap. Gerben Karstens, Erik Breukink en Jean-Paul van Poppel wonnen ook dagprijzen in alle grote rondes. ,,Dat is ook iets om trots op te zijn. Ik ben blijkbaar geen dom sprintertje'', sneerde Blijlevens naar zijn criticasters.

De kopman van TVM wacht de komende dagen een zware opdracht om zijn roze trui te verdedigen. Vandaag eindigt de vierde etappe met een lastige helling in de slotkilometers. Blijlevens staat niet bekend als een goede klimmer. Komend weekeinde rijdt het peloton in het middengebergte. Blijlevens gokt in de Giro op de paarse trui van het puntenklassement. ,,Die kleur staat mij ook mooi'', vertelde hij vanmorgen voor vertrek naar startplaats Vibo Valentia.