Deadline voor Noord-Ieren

Ondanks de ,,absolute'' deadline van 30 juni, die de Britse premier Tony Blair dit weekeinde heeft gesteld voor het bereiken van een akkoord over een Noord-Ierse ministerraad, houdt de protestantse leider David Trimble, beoogd premier van die raad, vast aan zijn eis dat het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA) een begin moet maken met ontwapenen, voordat Sinn Féin tot de ministerraad kan toetreden. Na langdurige gesprekken met alle betrokkenen kwamen Blair en zijn Ierse ambtgenoot Ahern zondag met een (geheim) voorstel om de impasse te doorbreken. Volgens bronnen in de omgeving van het overleg zou Blair van Sinn Féin de toezegging hebben gekregen dat de IRA direct na de installatie van de ministerraad met ontwapening zal beginnen. Blair wil dat de overdracht van de bevoegdheden aan de Noord-Ierse ministerraad op 1 juli kan plaatsvinden, tegelijk met Schotland en Wales. (AFP, AP)