De zeven senatoren

Dr. W.F. van Eekelen (68)

Deftige diplomaat met weinig politieke feeling en een bíjna glanzende loopbaan. Moest in 1988 aftreden als minister van Defensie wegens zijn eerdere betrokkenheid – als staatssecretaris van Buitenlandse Zaken – bij het mislukte paspoortproject. Werd daarna alsnog secretaris-generaal van de West-Europese Unie. Een prestigieuze, maar weinig invloedrijke functie die hij tot vijf jaar geleden bekleedde. De jurist Van Eekelen (Utrecht, Princeton) was voor hij in de tweede helft van de jaren zeventig via de Tweede Kamer in de politiek belandde topambtenaar bij Buitenlandse Zaken (directeur Atlantische Samenwerking en Veiligheidszaken). Werd daarna al snel staatssecretaris van Defensie, zij het als zoveelste kandidaat, in het kabinet-Van Agt. In dat kabinet was zijn huidige collega-senator Wiegel vice-premier. Gold aan het Binnenhof als weinig daadkrachtig: Wel grote dossierkennis, geen groot politiek instinct. Werd in zijn dagen als minister wel omschreven als `a babe in the woods'. Behoort in de VVD tot de behoudende vleugel. Keert terug in de nieuwe Eerste Kamer.

    • Kees van der Malen
    • Gijsbert van Es