De zeven senatoren

J.A. van Graafeiland (61)

Wethouder van Breda, Statenlid en gedeputeerde van Noord-Brabant, burgemeester van Venlo. Dat is de bestuurlijke carrière die J.A. van Graafeiland sinds 1971 doorliep, totdat hij in januari vorig jaar terugkeerde naar zijn oude vak: accountancy, als partner van Deloitte & Touche.

Als burgemeester liep hij, zo meende hij, steeds meer op tegen de beperkingen van zijn ambt, waarbij hij leiding moest geven aan allerlei langdradige processen die hem steeds minder boeiden. Koos daarom in de laatste fase van zijn werkend bestaan voor een functie in het bedrijfsleven.

Trok zich afgelopen maart teleurgesteld terug van de VVD-kandidatenlijst voor de nieuwe Eerste Kamer, omdat zijn Limburgse afdeling een tegenkandidaat had gesteld.

Van Graafeiland doorliep, behalve de accountantsopleiding NIVRA, de Koninklijke Militaire Academie in Breda en vervulde aansluitend een reeks militaire functies, wat hem als laatste de rang van majoor opleverde.

    • Kees van der Malen
    • Gijsbert van Es