De zeven senatoren

Mr.ir. H. Heijne Makkreel (67)

Is met ruim 22 `dienstjaren' momenteel de langst zittende senator. Geldt in de senaat als een rechtlijnig juridisch denker die de staatsrechtelijke procedures scherp in de gaten houdt. Had gehoopt dat hij in maart 1997, bij het vertrek van de PvdA'er Tjeenk Willink, voorzitter van de senaat kon worden, nadat hij bijna tien jaar lang had gediend als eerste onder-voorzitter. Tot zijn teleurstelling werd hij gepasseerd door VVD-coryfee Korthals Altes, de oud-minister van Justitie. Moest tegelijkertijd het ondervoorzitterschap afstaan aan een PvdA'er. In kringen van de senaat wordt wel beweerd dat Makkreels verweer tegen het referendum met deze frustratie samenhangt, maar zelf onderstreept hij keer op keer dat hij zwaarwegende staatsrechtelijke bezwaren heeft.

Heijne Makkreel studeerde in de jaren vijftig vliegtuigbouw aan de TH Delft. Werkte vervolgens, na enkele jaren bij Fokker, twintig jaar als docent aan de HTS in Haarlem. Begon in de jaren tachtig een tweede carrière als rechter in Haarlem, na een rechtenstudie in Leiden. Keert niet terug in de nieuwe Eerste Kamer.

    • Kees van der Malen
    • Gijsbert van Es