DE JUISTE SOPTIJD

Dr. Len Fisher van de Universiteit van Bristol heeft met behulp van goud, röntgenapparatuur, een microscoop, weegschaal en slijpmachine ontdekt dat de meeste biscuitjes die bij het soppen worden gebruikt 3,5 seconden in het warme vocht moeten worden gehouden. Dan heeft het koekje de juiste geur, smaak en consistentie en valt het nog niet uit elkaar. Fisher deed dit sop-onderzoek op verzoek van koekfabrikant McVitie's. Uiteraard hangt het van het soort koekje dat bij het indopen wordt gebruikt af of die 3,5 seconden kloppen en ook de viscositeit van het doopvocht is belangrijk. Poreuze koekjes zuigen het vocht sneller op dan hardgebakken biscuitjes en koekjes met een glazuur of chcocoladelaagje blijven langer heel. Om de poriën van verschillende koekjes met een elektronenmicroscoop te kunnen onderzoeken bedekte Fisher het te scannen koekje met 24 karaats goud. Koekjes met een harde en een zachte kant blijken het moeilijkst te soppen. Over Fisher's onderzoek, dat in november 1998 plaatshad, werd in maart 1999 in het tijdschrift Nature gepubliceerd. In het aprilnummer van het Engelse maandblad `Good Food' las ik dat McVitie's de `Classic Crumbfree biscuit' heeft gelanceerd. Speciaal voor kruimelhaters die zich ergeren aan koekkruimels in bed, in de auto en tussen de kussens van het bankstel. Vandaag een recept waarvoor kruimels van Engelse biscuitjes nodig zijn. Deze ginger nuts – harde biscuitjes met gembersmaak – zijn onder andere te koop bij de levensmiddelenafdeling van het warenhuis Marks & Spencer. Gebruik voor dit nagerecht voor 4 personen vers fruit of gewelde zuidvruchten die klein worden gesneden. Verkruimelde ginger nuts zijn ook heel goed te gebruiken als taartbodem van bijvoorbeeld een kwarktaart. Bereiding: Snijd de geschilde en ontpitte pruimen in stukjes en de meloen in blokjes. Maak de aardbeien schoon en snijd ze eventueel klein. Schep de vruchten door elkaar, voeg sinaasappelsap toe en strooi er een beetje kaneelpoeder op. Schep op de bodem van grote wijnglazen een laagje yoghurt. Daarop komt een laagje fruit dat met honing wordt besprenkeld. Schep hier een laagje koekkruimels op. Dek deze laag weer toe met yoghurt en fruit met honing. De laatste laag bestaat uit koekkruimels.

    • Anne Scheepmaker