Damrak kijkt uit naar VS

De vergadering die het Amerikaanse centrale bankenstelsel (Fed) vandaag houdt bepaalde vanochtend de sfeer op de Amsterdamse effectenbeurs. Beleggers hielden zich afzijdig in afwachting wat de Fed gaat beslissen. De omzetten op het Damrak waren gering. Handelaren verwachtten overigens dat de Amerikanen zullen afzien van een renteverhoging.

De AEX was kort na het middaguur licht gestegen, met 2,55 punten naar 546,39. Hernieuwde belangstelling voor ASM Lithography trok dit IT-fonds ruim 4,5 procent omhoog naar 41,10 euro. Ook Heineken zette met 1,70 euro winst zijn opmars voort.

Aegon krabbelde omhoog na het dieptepunt dat de verzekeraar gisteren bereikte. Het bedrijf maakte een inhaalslag van 1,70 euro op 79,30 euro. ,,Een normaal herstel, het is natuurlijk wel een kwaliteitsaandeel'', oordeelde een analist. Het nieuws dat Philips een belang van 50 procent neemt in een producent van platte beeldschermen die onderdeel is van het Zuid-Koreaanse LG bracht de belegger niet echt in vervoering. De investering van ruim 3,3 miljard gulden vertaalde zich slechts in zes eurodubbeltjes extra (85,80 euro).

KLM ging op en neer. Een winst van enkele eurodubbeltjes werd net zo gemakkelijk verwisseld door een zelfde verlies. Aan het eind van de ochtend had KLM 40 eurocent ingeleverd op 29,90 euro. Morgen komt het bedrijf met jaarcijfers. Voedingsconcern Numico was met een teruggang van 1,67 procent de sterkste daler onder de hoofdfondsen.