Belastingimpuls voor energie uit afval

De elf afvalverbrandingsinstallaties gaan in drie jaar 23 procent meer energie opwekken met het hoeveelheid vuil die ze nu verbranden. In ruil daarvoor krijgen zij in drie jaar in totaal ruim 100 miljoen gulden ecotax doorgesluisd. Dit staat in een ontwerpconvenant waar de vereniging van afvalverwerkers en het ministerie van Economische Zaken het over eens zijn geworden. Het departement ziet het als een middel om meer duurzame energie te laten opwekken. De afvalverbranders krijgen zo de financiële erkenning dat een deel van de door hun opgewekte energie het gebruik van fossiele brandstof beperkt en daarom duurzaam is. Ongeveer de helft van het afval dat wordt verbrand, is te beschouwen als biomassa.

Met het geld van de energiebelasting dat de afvalverwerkers binnenkrijgen, gaan zij hun elektriciteitsproductie efficiënter maken. Ook zullen zij de warmte die vrijkomt, gaan gebruiken en ervoor zorgen dat de bestaande verbrandingsovens optimaal worden gebruikt.

Het afgelopen jaar wekten de afvalovens ruim 3 miljard kilowattuur stroom. (ANP)