Anti-rookmiddelen

In het artikel `De prijs van anti-rookmiddelen' (8 mei), wordt beschreven wat er zoal aan verschillende methoden op de markt is om te stoppen met roken. Daarbij wordt als eerste het boek van de Brit Allen Carr genoemd dat inderdaad al jaren op de bestsellerslijst prijkt, zowel in binnen- als buitenland. Vervolgens wordt in het artikel beschreven dat er `voor de die hards die het vooral moeten hebben van het groepsgevoel' sinds enkele jaren een eendagstraining zou bestaan, `De Opluchting', die `enige verwantschap' zou vertonen met de Carr-methode.

Door de manier waarop in het artikel deze training in één adem wordt genoemd met het in 1985 door Allen Carr geschreven boek `Stoppen met Roken', wordt de suggestie gewekt dat de cursus `De Opluchting' een enig in zijn soort verlengstuk zou zijn van het boek van Allen Carr. Hiermee wordt een onjuiste en onvolledige voorstelling van zaken gegeven.

Allen Carr heeft immers zelf een uitstekende `eendagstraining' ontwikkeld die sinds 1992 ook in Nederland wordt gegeven door therapeuten die door Allen Carr zijn opgeleid en getraind. Deze therapiesessies zijn dermate succesvol dat de kosten (ƒ400) tot drie maanden na de sessiedatum volledig worden gerestitueerd indien een deelnemer na de sessie weer is gaan roken. Deze regel wordt door alle Carr-therapeuten (momenteel zijn er 45 therapeuten werkzaam in 18 verschillende landen) toegepast. Bovendien onderscheidt de Carr-methode zich door een uitstekende nazorg in de vorm van korterdurende vervolgsessies die, indien gewenst, onbeperkt, zonder bijkomende kosten bijgewoond kunnen worden.

Ik wil dan ook met klem benadrukken dat er geen enkel verband bestaat tussen de training van `De Opluchting' en het boek of de training van Allen Carr.

    • Eveline de Mooij