Willem II de nieuwe trots van Brabantse voetballand

De supporters van Willem II moeten volgend seizoen eerder de wekker zetten als ze een uitwedstrijd in de Champions League bezoeken. Zij dromen stilletjes van München, Milaan en Barcelona. Gistermorgen verkeken zij zich op de afstand van 250 kilometer tussen Tilburg en Leeuwarden. Ze vertrokken om elf uur uit de Brabantse textielstad en arriveerden even na half drie in de Friese hoofdstad. Vanwege het oponthoud van tien touringcars moest de uitwedstrijd tegen Cambuur een kwartier worden uitgesteld. De spelers van Willem II bewaarden hun concentratie en plaatsten zich na de 2-0 overwinning voor het Europa Cup 1-toernooi.

De verrassende kwalificatie voor de Champions League leidde tot emotionele en humoristische taferelen. De Fin Hyypiä liep huilend van het veld. Hij vertrekt volgend seizoen naar de Engelse topclub Liverpool, dat zich niet wist te plaatsen voor de Champions League. De Marokkaan Abdellaoui stapte breedlachend in een golfwagen, die tijdens de wedstrijd dienst deed als brancard. Zijn medespelers reden mee en tilden even later hun trainer op de schouders. De strenge, stoïcijnse Adriaanse – vaak vergeleken met Van Gaal – liet zich niet verleiden tot demagogische teksten. Met Co naar Tokio, zongen vijfhonderd supporters uit volle borst. In de Japanse hoofdstad wordt elk jaar om de wereldbeker gespeeld.

De meeste spelers keken al vooruit naar een nieuw Europees avontuur. Na de kansloze uitschakeling in het UEFA-Cuptoernooi door Betis Sevilla zijn ze gebrand op revanche. Ze dromen niet alleen van verre stranden en volle stadions. ,,Geef mij maar Racing Genk'', sprak middenvelder Arts met gevoel voor overlevingskansen. De meeste spelers denken aan hun marktwaarde, die door de deelname aan de Champions League normaal gesproken flink zal stijgen. Het hoogste podium is voor de moderne profs niet alleen een sportieve uitdaging maar ook een investering in de toekomst.

Daarom blijft de Marokkaanse huurling Ramzi, die nog een jaar wordt uitgeleend door zijn Italiaanse werkgever Udinese, het liefst bij Willem II. ,,Ajax en PSV willen mij misschien hebben, maar die clubs spelen geen Champions League en kunnen mij geen basisplaats garanderen'', verklaarde Ramzi. Zijn Tsjechische ploeggenoot Galásek was dezelfde mening toegedaan, toen hij met de vermeende belangstelling van Ajax werd geconfronteerd. ,,Er zijn allemaal praatjes, maar ik blijf liever bij Willem II. Hier kan ik mij goed ontwikkelen.''

Beide buitenlandse internationals dweepten met hun trainer, die het circulatievoetbal tot kunst heeft verheven. Volgens de leer van Adriaanse is balbezit heilig. Bij een hoog tempo is het spel van Willem II boeiend om naar te kijken. Bij een laag tempo, zoals gisteren in Leeuwarden, oogt het spel plichtmatig. Hoewel Adriaanse, in de geest van zijn compaan Van Gaal, een andere mening was toegedaan. ,,We hebben de verdediging van Cambuur stuk gespeeld. Die goals konden niet uitblijven'', doceerde de oud-gymleraar.

Willem II beleefde na een matige start een opleving in de tweede competitiehelft. De club bleef na de winterstop ongeslagen en leed alleen in de streekderby tegen NAC puntenverlies. Door de vormcrisis bij Ajax en PSV is de tweede plaats van Willem II een juiste afspiegeling van de actuele krachtsverhoudingen. Adriaanse sprak van een ,,unieke en eenmalige situatie''. Hij noemde de vijfde plaats een reële doelstelling voor volgend seizoen. ,,Ajax en PSV zullen veel gaan investeren om het verloren terrein in te halen.''

Het succes van Willem II is ook het succes van manager Van Geel, die zich na afloop bescheiden opstelde. Hij hield zich niet bezig met het openen van de champagneflessen, maar regelde vervoer voor reservespelers zonder rijbewijs. Net als Adriaanse heeft Van Geel een realistische toekomstvisie. ,,We blijven met beide benen op de grond staan. We maken volgend seizoen geen gekke sprongen. Met een begroting van zestien miljoen zijn we een middenmoter in de eredivisie. Voor de noodzakelijke verbouwing van ons stadion moeten we de guldens uit alle hoeken en gaten halen. Daarom doen we wederom geen grote aankopen.''

Van Geel contracteert bij voorkeur goedkope spelers die passen in het systeem met twee vleugelspitsen. Daarbij gaat zijn voorkeur uit naar voetballers uit de Benelux of buitenlanders met een talenknobbel. Tijdens het feestgedruis in de kleedkamer klonken Hollandse smartlappen uit de mond van de Gambiaan Ceesay en de Argentijn Bombarda. Doelman Van Fessem, de enige Tilburger in de selectie, corigeerde hen op taalfouten. Om vervolgens in een soort Esperanto de lachers op zijn hand te krijgen.

De sfeer bij Willem II is volgens ingewijden nog nooit zo goed geweest als onder de strenge Adriaanse. Hij verwijdert de rotte appels en koestert de toffe peren in de selectie. Toen de koffiejuffrouw werd betrapt op roddelen, mocht ze meteen vertrekken. Toen de Thaise verdediger Prommayon dankzij de bemoeienis van een tv-programma werd herenigd met zijn vader, zorgde Adriaanse voor een spontaan feest in de kleedkamer.

Om de collectieve geest verder aan te wakkeren, brachten de supporters van Willem II gistermiddag het clublied ten gehore. De Amsterdammer Adriaanse stond erbij, keek ernaar en luisterde aandachtig.

Hup Willem II stoere kerels, de trots van het voetballand, denk aan je roem en glorie, denk aan je vriendschapsband.

    • Jaap Bloembergen