Warenhuizen eisen geld van gemeente

De grootwinkelbedrijven in de Haagse Grote Marktstraat claimen miljoenen guldens bij de gemeente Den Haag wegens inkomstenderving door de aanleg van de tramtunnel. De gemeente heeft met verbazing gereageerd.

De aanleg van de tramtunnel in het centrum van Den Haag heeft de afgelopen jaren volgens de bedrijven voor grote overlast gezorgd, omdat de bereikbaarheid van de winkels slecht zou zijn geweest. Ze denken nu aanspraak te kunnen maken op een regeling voor nadeelcompensatie die voor de aanvang van de bouw is opgesteld.

Vendex/Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB) heeft in een brief aan het gemeentebestuur aangekondigd over de jaren 1996, 1997 en 1998 een bedrag van in totaal 7,5 miljoen gulden te eisen voor het verlies van inkomsten bij Bijenkorf en Hema. Het concern buigt zich nog over de claim voor de V&D.

In navolging van Vendex/KBB zegt een woordvoerder van C&A binnenkort met een claim van bijna 1,5 miljoen te komen voor inkomstenderving. Voorts eisen ze een bedrag van 1,5 ton voor de schade die door de bouw is ontstaan. Albert Heijn en Peek & Cloppenburg beraden zich nu ook op de situatie. ,,Nu KBB een claim heeft ingediend, zullen wij dat waarschijnlijk ook gaan doen'', zegt een woordvoerder van Peek & Cloppenburg. Marks & Spencer wil vooralsnog niet reageren.

Nu bekend is dat de oplevering van de tunnel met minimaal meer dan een jaar vertraagd wordt, zal het aantal claims volgens de verschillende bedrijven in de toekomst waarschijnlijk nog verder oplopen. ,,We hebben het nu voorlopig alleen nog over de afgelopen jaren'', aldus een woordvoerder van Vendex/KBB.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Den Haag is de regeling voor nadeelcompensatie hoofdzakelijk bedoeld voor de kleinere winkeliers en niet voor de grootwinkelbedrijven. De grote warenhuizen is door de gemeente steeds voorgehouden dat zij uiteindelijk veel profijt zullen hebben van de ondergrondse tramtunnel. Ook zijn er extra koopzondagen toegestaan in de binnenstad. ,,We hebben in het verleden een soort herenakkoord gesloten met die bedrijven, waarin is afgesproken dat claims achterwege zouden blijven. We houden zoveel mogelijk rekening met de bereikbaarheid van de winkels. We zijn dan ook zeer verbaasd over de claims.''

Tot nu toe deden alleen kleinere winkelbedrijven een beroep op het fonds voor nadeelcompensatie. Volgens J. Schrier, voorzitter van winkeliersvereniging Markthof, lopen de claims van haar veertig leden uiteen van drieduizend tot twintigduizend gulden. De rooms-katholieke parochie Antonius van Padua heeft inmiddels van de gemeente een bedrag van vijftienduizend gulden toegekend gekregen, omdat de inkomsten uit collectegelden zouden teruggelopen en de verkoop van kaarsen en misboekjes zijn gedaald.

Het was aanvankelijk de bedoeling dat de tramtunnel begin 2000 klaar zou zijn, maar na problemen bij de aanleg is de verwachting dat de eerste trams pas medio 2001 gaan rijden.