Uitvoering van Der Ring des Nibelungen leidt tot veel nevenactiviteiten in Amsterdam

De vier uitvoeringen die de Nederlandse Opera geeft van de vierdelige operacyclus Der Ring des Nibelungen, in juni in het Amsterdamse Muziektheater, leiden tot een groot aantal nevenactiviteiten voor bezoekers van de voorstellingen en van de open lucht-videoprojecties op een groot scherm in het Amsterdamse Oosterpark. Daar biedt het Holland Festival op 17, 18, 20 en 23 juni de mogelijkheid om gratis kennis te nemen van de eerste als cyclus uitgevoerde volledig Nederlandse produktie van Der Ring des Nibelungen, die in 1876 in Bayreuth in première ging.

De Ring-voorstellingen op 9, 10, 20 en 23 juni zullen rechtstreeks worden uitgezonden door de NPS-radio op Radio 4. Op 28 november en op 5, 12 en 19 december zendt de NPS tv-registraties uit van Der Ring des Nibelungen.

Op alle zaterdagen tijdens de Ring-cycli wordt een aantal rondleidingen gegeven op het podium van het Muziektheater, dat een van de grootste ter wereld is. Daar functioneren de vier verschillende reusachtige decors met de bijzondere theatertechniek, waarover het Muziektheater de beschikking heeft. Kaarten voor de rondleidingen (een tientje per stuk) zijn beschikbaar bij de kassa van het Muziektheater. In de foyers van het Muziektheater is voor operabezoekers een uitgebreide tentoonstelling van meer dan honderd foto's die de fotografe Ruth Walz nam van de vier afzonderlijke Ring-produkties, die de laatste twee seizoenen hun première beleefden in het Muziektheater in de ensceneringen van Pierre Audi, de artistiek leider van de Nederlandse Opera. De voorstellingen worden gedirigeerd door Hartmut Haenchen, die drie verschillende orkesten dirigeert: het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Naast de vier programmaboeken stelt de Nederlandse Opera ook een boek samen met de Ring-foto's van Ruth Walz.

Solisten die meewerken aan de Ring-voorstellingen zullen liederenrecitals geven in de Aga-zaal van de Beurs van Berlage. Dat zijn Catherine Keen, Irmgard Vilsmaier, Hanna Schaer en Reinhild Rinkel. De uit te voeren programma's zijn in de sfeer van Wagner, met muziek van onder anderen Wagner, Mahler, Schumann, Brahms, Duparc, Donizetti. Debussy en Britten. De solisten worden begeleid door de pianisten Julian Reynolds, Brenda Hurley en Peter Lockwood. Voor bezoekers van de Ring-voorstellingen in het Muziektheater zijn er op elke uitvoeringsdag verder inleidingen die worden gegeven door Willem Bruls, ook de auteur van het boek Godenschemering Wagner en zijn Ring des Nibelungen, dat uitkomt bij uitgeverij Ambo.