Turkije neemt parlementslid nationaliteit af

De Turkse president Suleyman Demirel heeft de moslim-fundamentalistische parlementariër Merve Kavakci, die een schandaal veroorzaakte toen zij met hoofddoek op in het parlement verscheen, zaterdag haar staatsburgerschap ontnomen. Kavakci (31) had nagelaten mee te delen dat zij op 5 maart, ruim een maand voor zij namens de Partij van de Deugd in het parlement werd gekozen, het Amerikaanse staatsburgerschap had verkregen. Volgens de wet moeten Turken toestemming vragen voor zij een tweede staatsburgerschap aanvragen. Kavakci is in de VS opgeleid als computerdeskundige, en had een Amerikaanse echtgenoot.

De maatregel zal Kavakci haar parlementszetel kosten, die ze toch al niet formeel had kunnen aanvaarden wegens de storm van protest die ze op 2 mei in het parlement uitlokte, toen ze met islamitische hoofddoek op arriveerde om de eed af te leggen. De hoofddoek wordt in het seculiere establishment gezien als symbool van de politieke islam, en wordt conform de wet geweerd uit alle openbare gebouwen. Kavakci werd in het parlement uitgejouwd door seculiere parlementsleden, die er de meerderheid hebben, terwijl haar partijgenoten er in ongemakkelijk stilzwijgen bijzaten. Verscheidene parlementsleden van de Partij van de Deugd zijn inmiddels uit de partij gestapt omdat zij zich niet kunnen vinden in de demonstratieve actie van Kavakci.

Kavakci's actie was ook een van de gronden die de openbare aanklager tien dagen geleden aanvoerde voor zijn verzoek aan de rechtbank om de Partij van de Deugd te verbieden. Kavakci zelf kwam onder vuur van onder anderen president Demirel, die haar ervan beschuldigde voor buitenlandse mogendheden te werken. Daarbij werd het buurland Iran genoemd, waarmee inmiddels een woordenstrijd is uitgebroken. (Reuters, AP)