Tsjechen ook zonder doelman Hasek kampioen ijshockey

Olympisch kampioen Tsjechië is in Noorwegen wereldkampioen ijshockey geworden. De Tsjechen beslisten de finale in hun voordeel door in de verlenging van de tweede wedstrijd tegen Finland de `golden goal' te scoren. Jan Hlavac was de maker.

In de eerste finalewedstrijd van zaterdag waren de Tsjechen oppermachtig. Ze versloegen in Lillehammer de Finnen met 3-1. Maar zondag nam Finland met 4-1 revanche. Daardoor was een verlenging noodzakelijk. Daarin herstelden de Tsjechen zich. De 22-jarige Hlavac van Sparta Praag scoorde na 16 minuten en 32 seconden.

Voor het eerst sinds 1996 werd Tsjechië wereldkampioen. Titelverdediger Zweden eindigde als derde door in troostfinale met 3-2 van Canada. Terwijl de Praagse lente al bijna is overgegaan in de zomer, werd het wereldkampioenschap in eigen land uitgebreid gevierd. Op het Wenceslas-plein in Praag werd na de overwinning op Finland net als vorig jaar na de olympische titel met een groot feest begonnen.

Tsjechië, dat samen met oud-bondgenoot Slowakije al zeven wereldtitels in bezit had, was zaterdag veruit de sterkste ploeg. Door doelpunten van Kaberle en Rucinsky leidden de Oost-Europeanen na twee perioden met 2-0. Lind bracht nog even de spanning terug, maar in de slotminuut zorgde Dvorak voor de 3-1.

Zondag waren de Finnen veel sterker, ondanks de afwezigheid van de geblesseerde vedette Koivu, die zijn geld bij NHL-club Montreal Canadiens verdient. Doelman Kiprusoff nam de plaats in van Sulander. Na 101 seconden was het al 1-0, door een treffer van Niemi, vier minuten later maakte Lund de 2-0. Na de 4-1 volgde de verlenging, waarin aanvaller Hlavac van Sparta Praag de Tsjechen de wereldtitel bezorgde.

De Tsjechen werden verrassend kampioen. Ze beschikten over aanzienlijk minder spelers die in de National Hockey League uitkomen dan Zweden, Finland en Canada. Slechts vijf Tsjechen staan onder contract bij een Amerikaanse club. De olympisch kampioen van vorig jaar moest ook zonder doelman Dominique Hasek spelen, de helf van Nagano die nog voor zijn club de Buffalo Sabres in de NHL-playoffs in actie komt.