Opinie

    • Youp van ’t Hek

Supporter

Waarom de andere spelers met Jari en Danny mee mochten lopen in de ereronde? Omdat de meesten ook weggaan, alleen weten ze dat nog niet. Het was een beschamend potje tegen RKC, Blind- en Litmanen-onwaardig. Het gaf aan hoe slecht het met de Amsterdammers gaat. Heel slecht. Allerbelabberdst. Een seizoen om het nooit meer over te hebben.

Het afscheid was prachtig. De F-side won op alle fronten. Zij maakten het groots, deden waar ze goed in zijn: zingen, zingen en nog eens zingen. En ze kregen zowel Danny als Jari aan het huilen. Oprechte tranen. Danny had het ooit al in een interview gezegd: `Bij mijn afscheid ga ik huilen.' En hij ging huilen. Daarom houdt iedereen zo van hem. Hij is een man een man, een woord een woord. En dat wordt gewaardeerd op de tribune. Weet nog dat hij kwam. Zesentachtig was het. Wij van vak K hadden het over die mat met die snor van Sparta. En eerlijk is eerlijk: we waren cynisch. De snor ging eraf, de mat verdween en voor je het wist was de Zeeuw Blind een echte Amsterdammer. En wat voor een! De binnenkant van mijn handen waren rood van het klappen en eerlijk is eerlijk: beetje prikogen.

Ook Jari pinkte er een paar weg. Hij gaat een paar stadjes verder. Jammer? Heel jammer. Heeft hij gelijk? Groot gelijk. Het leven is kort en de wereld is groot. `Af en toe een ander behangetje', zei mijn grootmoeder al. Wat een goede voetballer en wat een leuke jongen. Keurig aan zijn contract gehouden, schitterend vertrokken, netjes aangekondigd. Zo hoort het dus. Contractje sluiten en daarna uitdienen. Geen Cohen als schoonvader.

Terwijl ik dit stukje tik kijk ik naar mijn boekenkast. Daarin staat een schoen, een koesterschoen, een schoen van Jari. Een week of wat geleden kreeg ik dit kleinood, een schitterende afgetrapte Adidas. Ik kreeg de rechterschoen van Jari zelf. We ontmoetten elkaar voor het eerst en hij wist dat ik een blinde fan was. De datum en de handtekening staan er in. En voor Youp. Als een kind zo blij. En gisteren als een kind zo verdrietig. Hoe oud ik ben? Vijfenveertig.

    • Youp van ’t Hek