Spartanen worden eindelijk wakker

Spartanen blijken ineens te kunnen voetballen. Ze blijken ook te kunnen strijden. Na de grote nederlagen van de afgelopen weken lieten ze zondag tegen Fortuna zowaar zien dat ze degradatie naar de eerste divisie willen ontlopen. Door de 5-0 overwinning, de 2-0 nederlaag van RKC bij Ajax en het 2-2 gelijkspel van NAC bij FC Twente leeft Sparta weer een beetje.

Trainer Everse geloofde vorige week nauwelijks meer in lijfsbehoud na de afgang bij hekkensluiter NAC (5-0). Maar na een trainingskamp hervond de ploeg tot zijn grote opluchting zich op Woudestein tegen Fortuna. De Limburgers hadden de kater van de verloren bekerfinale tegen Ajax duidelijk nog niet verwerkt. Sparta heeft nu tegen Heerenveen (uit) aan één punt genoeg voor een plaats in de nacompetitie.

Grote mannen bij Sparta waren Krijgsman en Elkhattabi met ieder twee doelpunten. Krijgsman moet weg van Everse, maar hij liet tegen Fortuna zien dat hij nog niet is afgeschreven. Als vervanger van de geblesseerde Tammer knokte hij net als de rest van de ploeg voor elke bal. Sparta had Fortuna binnen twintig minuten op de knieën. Eerst schoot de Schot Ferguson een vrije trap achter doelman Van Zwam. Drie minuten later was het raak via Elkhattabi, al ging aan die treffer duidelijk buitenspel vooraf. Bouma van Fortuna moest na een woeste tackle op Krijgsman met twee gele kaarten het veld verlaten.

Op de voorlaatste speeldag van de competitie stelde Roda JC Europees voetbal veilig. De Limburgers versloegen op eigen veld FC Utrecht met 3-0. De treffers kwamen op naam van Van Houdt (twee) en Peeters. De achterstand van Roda JC op nummer drie Vitesse bleef één punt. De Arnhemse ploeg won voor eigen publiek met 2-1 van De Graafschap. Machlas toonde eindelijk weer zijn specialiteit. De Griek, die wekenlang niet scoorde, nam beide treffers van Vitesse voor zijn rekening. Het winnende doelpunt viel in de laatste minuut.

De laatste ronde moet de beslissing brengen over de derde plaats, die recht geeft op een plaats in de voorronde van de Champions League. Kampioen Feyenoord en nummer twee Willem II plaatsten zich al direct voor de Champions League. Vitesse speelt zondag in Rotterdam tegen Feyenoord, Roda JC gaat bij RKC op bezoek.

PSV versloeg AZ met 7-1 op en stelde daarmee een plaats in het UEFA-Cuptoernooi veilig. PSV kan ook nog als derde eindigen, mits het zelf wint bij FC Utrecht, Roda JC niet wint van RKC en Vitesse verliest bij Feyenoord. Heerenveen verloor met 1-0 bij MVV. Emerson scoorde al na vier minuten. De Friese ploeg is uitgeschakeld voor Europees voetbal.

RKC verloor met 2-0 bij Ajax. De ploeg miste tal van kansen, maar moest zich uiteindelijk gewonnen geven door twee doelpunten van Litmanen. NAC bleef laatste na de remise bij FC Twente: 2-2. Sjoekov bracht NAC twee keer op voorsprong. De Witte en Vennegoor of Hesselink gunden de hekkensluiter de zege niet. De Bredase ploeg heeft een achterstand van twee punten op RKC en drie punten op Sparta. In de laatste speelronde speelt NAC zondag thuis tegen Ajax, RKC thuis tegen Roda JC en Sparta uit tegen Heerenveen.

Kampioen Feyenoord deed bij NEC wat een kampioen hoort te doen, het won met 3-0. Van Vossen, Vos en Gyan scoorden.

verslag PSV-AZ: pagina 20