Sketches over de overgang

Onbewaakte overgang is een voorstelling bedacht en gespeeld door Carla Mulder en Maureen Teeuwen, maar de hoofdrol is voor de baarmoeder. Als een reusachtige trofee dragen ze het orgaan triomfantelijk tussen zich in. Een koeienkop lijkt het, met oranje bloemen aan de horens bij wijze van eierstokken. Twee kippeneieren hebben zich daaruit losgemaakt en zijn beland in het mos dat als een groene dot schaamhaar aan de onderkant van het kunstwerk hangt.

Onbewaakte overgang is het eerste deel van een vierluik dat volgens de aankondiging zal gaan over `de betekenis van vriendschap op een belangrijk punt in een vrouwenleven'. Elk deel is gekoppeld aan een jaargetijde en voor deel 1, herfst, hebben Carla Mulder en Maureen Teeuwen zich verdiept in de menopauze, waarbij zowel de lichamelijke als de psychische gevolgen aan bod komen.

Omdat het een voorstelling met ,,een hoog zeurgehalte'' is zoals Teeuwen en Mulder onmiddellijk toegeven, hebben ze een eierwekker meegebracht die met zijn neurotische gepiep het gejeremieer over opvliegers, plasproblemen en etalagebenen tijdig de kop moet indrukken. Niettemin weten de dames in moordend tempo heel wat ellende over ons uit te storten – ze ontrollen zelfs een `ellendelijst' met alle kwalen die een vrouw in de overgang bedreigen. Intussen bestijgen zij de hometrainer en hangen om beurten ondersteboven in de ringen: een preventieve maatregel ter voorkoming van baarmoederverzakking.

Carla Mulder en Maureen Teeuwen, beiden een eind onder de vijftig, vroegen hun moeders naar hun ervaringen en ze laten hen in de voorstelling als personages opdraven. Die scènes worden afgewisseld met liedjes, dansjes, een voorgelezen fragment uit de Teleac-cursus `Urineverlies, u kunt er iets aan doen' en Nijhoffs gedicht De moeder de vrouw.

Het spel behoudt voortdurend een lichte toon en er is een aantal werkelijk zeer amusante momenten, maar actrice Olga Zuiderhoek die deze productie begeleidde heeft van de reeks revue-achtige sketches geen eenheid kunnen maken. De voorstelling hangt hier en daar als los zand aan elkaar, de ideetjes zijn soms mager uitgewerkt en wat het onderwerp betreft bereikt de toeschouwer onherroepelijk een punt van verzadiging.

De leukste momenten zijn die waarin het aankomt op snelheid en timing. Mulder en Teeuwen zijn dan uitstekend aan elkaar gewaagd. Allebei reageren ze alert en droogkomisch, aldoende duidelijk makend dat er wel degelijk leven is na de laatste eisprong.

Voorstelling: Onbewaakte overgang door Carla Mulder en Maureen Teeuwen. Begeleiding: Olga Zuiderhoek. Gezien: 15/5 Toneelschuur Haarlem, aldaar t/m 20/5. Tournee: nov/dec. Inlichtingen: (023) 531 24 39.

    • Noor Hellmann