Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

Morgen gebeurt het. Live uit Tel Aviv met reacties van Faisal Husseini, Shimon Peres, Hanan Ashrawi en Ehud Barak over de uitslag van de verkiezingen. Net5, 22.00-22.30u.

Nova. Onder meer een reportage waarin de directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam Rudi Fuchs een reactie wordt gevraagd over het vernielde schilderij van Picasso en wat Nederlandse musea tegen vernielingen kunnen doen. Ook de strijd tussen Netanyahu en Barak in Israel. Ned.3, 22.33-23.05u.

Kamerdebat Bijlmerramp. Rechtstreeks verslag uit de Tweede Kamer van het debat over het eindrapport van de parlementaire enquête commissie over de Bijlmerramp. Uit het debat moet blijken in hoeverre de Tweede Kamer de conclusies en aanbevelingen uit het eindrapport van de commissie overneemt. Morgen, Ned.2, 15.00-17.30u.

DOCUMENTAIRES

Rondkomen. In deze serie over over gezinsfinanciën het relaas van een vrouw die al dertien jaar in de geldzorgen zit. In ongeveer 200.000 Nederlandse huishoudens hebben schulden problematische vormen aangenomen. Ned.2, 19.30-19.58u.

Urbania. Portretten van de Haagse schilder Ruud van der Sluis die in een stal drie paardjes heeft; van Jaap Vermeulen die als vrachtwagenchauffeur voor Van Nelle in Rotterdam werkte maar nu thuis zit te borduren en van Vera Sweet die in Amsterdam een gezinsvervangend tehuis heeft opgezet. Ned.3, 19.56-20.26u.

Wilderness Walks. Cameron McNeish bezoekt vanavond in gezelschap van schrijver Nicholas Crane de Pyreneeën. BBC2, 21.00-21.30u.

Kwesties. Wat doet de student op kamers met zijn pas verworven vrijheid? Wat doet hij met het geld dat pa en ma met moeite bij elkaar sparen om hun kind te laten studeren? Afl.: Een kot in de nacht. Canvas, 21.30-22.15u.

Car Wars. Serie over een politie-eenheid in Bristol die zich bezighoudt met het opsporen van autodieven. BBC1, 21.30-22.00u.

Backsite. In deze 14de aflevering over het Internet aandacht voor `stalken' en hoe men dat kan aanpakken. In Nederland is stalken nog altijd een probleem waar de politie nog weinig tegen kan doen. Veronica, 22.10-22.45u.

Reputations. Vanavond een portret van voetballegende Matt Busby, die, na een tragisch vliegtuigongeluk, Manchester United in de Europacupfinale van 1968 naar een overwinning wist te leiden. BBC2, 22.30-23.20u.

Dokument: Oh God. Documentaireserie van Frans Bromet. Zie TV-vooraf. Ned.1, 22.57-23.45u.

Supernatural: Nostradamus. Zijn de voorspellingen van `ziener' Nostradamus over de afgelopen eeuw uitgekomen? Discovery, 23.00-24.00u.

Panorama. Een onderzoek naar de visie van de Engelse regering die allerlei garanties geeft voor genetisch gemanipuleerd voedsel. Afl.: Frankenstein food. BBC1, 23.05-23.45u.

Trends: Van arbeider tot flexwerker. Tweede aflevering van een vierdelige serie over nieuwe ontwikkelingen. Flexibiliteit wordt door sommigen als de trend van de jaren '90 beschouwd. Is flexibel werken nu een trend of pure noodzaak? Een gesprek hierover met o.a. Geert Hamakers, ex-directeur Arbeidsverhoudingen van het ministerie van Sociale Zaken en professor Rob Vinke van de universiteit Nijenrode. Ned.2, 23.35-24.00u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Europees commissaris van mededinging Karel van Miert praat o.a. over zijn nieuwe baan als directeur van Nijenrode in Breukelen. Verder een optreden van de groep Golden Earring. RTL4, 23.15-24.00u.

MUZIEK

Het uur van de wolf. Documentaire uit 1998 waarin wordt geprobeerd de man achter de legende Jimi Hendrix te laten zien op een cruciaal moment in zijn carrière, namelijk zijn tijd met The Band of Gypsys: 1969-1970. Ned.3, 23.09-0.02u.

Omnibus. Documentaire waarin Andras Schiff vertelt over Chopin, een van populairste en meest geliefde componisten uit de muziekgeschiedenis. BBC1, 23.35-0.40u.

KUNST

Het literaire avondmaal. Live uit Park Plaza de uitreiking van de Libris Literatuur Prijs 1999. Philip Freriks praat met een panel over de prijs, de genomineerde boeken en de kloof tussen publiek en deskundigen. Circa 21.40 maakt juryvoorzitter Ruud Lubbers de winnaar bekend. Een panel van leesgekken en literatuurdeskundigen krijgt even de gelegenheid te reageren. Ned.3, 20.26-22.00u.

FILM

Little Shop of Horrors (Frank Oz, 1986, VS). Remake van de low-budget komedie die B-filmkoning Roger Corman in 1960 maakte. Hilarische taferelen rondom een monsterlijke buitenaardse plant met vampiristische trekjes, met verbluffende special effects en Steve Martin als sadistische tandarts. RTL5, 20.30-22.15u., met reclame.

Father of the Bride II (Charles Shyer, 1995, VS). Wederom Steve Martin, nu als nerveuze vader die in een midlife crisis belandt als hij verneemt dat zijn dochter zwanger is, in komedie die zijn onderwerp serieus neemt. RTL4, 21.00-23.00u., onderbroken door reclame.

L'Eclisse (Michelangelo Antonioni, 1962, Italië/Frankrijk). Derde film, na L'Avventura en Il Deserto Rosso, van Antonioni's drieluik over de onmogelijkheid tot communicatie. Monica Vitti speelt ambivalente vrouw die voldoening hoopt te vinden bij knappe zakenman (Alain Delon). ARD, 0.50-2.50u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Dandan-e-mar/Snake Fang (Massud Kimia'ie, 1990, Iran). Opmerkelijke mengeling van documentaire en fictie, van westernactie en sociaal drama beziet de naweeën van de oorlog tussen Iran en Irak door de ogen van een werkloze drukker die strijdt tegen de onrecht. ZDF, 0.55-2.40u., tweetalig.